Pages

Thursday, April 29, 2010

Kek Coklat Kukus

Alhamdulillah akhirnya ujan turun jua membasahi bumi dan menyejukkan hari yg panas..walaupun ujan turun tidak lama tapi sekurang2nya hilang juga rasa gerah..n Alhamdulillah ujan juga telah menenangkan kepala yg sakit dek keje yg tak abis2..n menyejukkan cikit hati yg panas ngan perangai kwn yg tak abis2 prasan cantik, huhhhh boringgg!!!!
ptg td Aima buat kek coklat..dpt dari majalah Saji..tp sukatan dia Aima kurangkan jadi separuh cos loyang kiter yg kat dapur kecik je, m ls nak amik dr stor =) mlm ne tak masak apa2 cos anak2 dh mkn ptg td n mr hubby plak keje..f mr hubby keje dpt la Aima diet ckt, tak payah nk mkn mlm..f mr hubby ada kenalah mkn cikit walaupun trkadang trmkn banyak, ahaaa..

berbalik kisah kek coklat ne, Aima buat simple je n, mls nk buat topping..buat pun 1/2 adunan je, takut tak mnjadi..mula2 tu angan2 gak nak sapu ngan choc kirm tp baru je masak, msh ag panas2 anak2 dh pun potong..mana la nak smpat buat deco (saja je nak cari alasan, ekikiki..) suku dr kek tu Aima smpan tuk mr hubby (f tak smpan alamat tak merasalah hubby aku, uhuuu...) n yg suku ag bg famili kat umah bakang rasa..manakala yg 1/2 dh abis anak2 kebas..eheeee...f tau lah cmne pnya smbutan anak2 dr dulu ag mama dorng ne wat kek coklat tak payah buang2 duit order..punyalah senang resipi dia..napa Aima lmbat tau ek...
Kek Coklat Kukus
Bahan2:
1/2 cawan serbuk coklat
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan marjerin cair
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar cawan susu pekat
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur (pukul)

Cara2nya:
-campur serbuk coklat, gula pasir, susu dan marjerin dan panaskan di atas api, sampai gula larut. angkat n sejukkan
- campur tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat dan aduk rata
-tuang susu manis ke dalam adunan yang disejukkan tadi, gaul rata
-kemudian masukkan pula telur dan gaul rata lagi
-setelah itu masukkan seluruh campuran ke dalam tepung, aduk perlahan hingga sebati
-sapukan sedikit mentega ke dalam loyang dan lapiskan dengan kertas
-tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Wednesday, April 28, 2010

alahai…bnyk nye keja ari ne..rasa tak cukup tangan nak wat semua ne..dlm sibuk2 keje mnyibuk plak beshfen tanya itu ini…weiii!!! tak reti2 org ag busy ke? dia ne mmang sngja kacau f tengok kiter buzy ngalahkan pegawai negeri, eheee…gaknya dia ne takde keje asyik ke hulu ke hilir, mundar mandir depan meja, seb baik ada partition dapat gak nyorok =) baru je nak tarik nafas dtg lg minah sorang ne tanya tak lapar ke? jom lah makan nasi..atoii!!! caner lah nak kurus, pagi2 dah ajak mkn nasi..bila Aima cakap, dah mkn td kat umah..dia cakap td nasi kat umah ne nasi kat kedai, mana sama rasa dia,…eeeee geram toi..org nak diet pun tak senang..nak marah salah, tak marah lgi lah salah..cos cuma dial ah teman sejati (sedih, tawa, riang, canda) n teman makan itu ini kat ofis nih, nnti bila time sndiri lapar tak nak plak dia temankan makan, susah2..so ngan rela hati tpaksalah temankan beshfen ne mkn walaupun keje melambak..tp takpelah paksa dalam rela bila tengok lauk pagi ne sedap, eheee… ari ne msk simple je tuk lunch..masak sayur cikit, rebus telur masin n bukak can food..syoknye blh lah ilex cikit..syukur lah mr hubby tak cerewt teh hari ne..gaknya dia tau yg wife dia ag buzy ngalahkan miss bos =)
jam 4 beshfen ajak mkn nasi lagi bila tengok gerai mkn sebelah ofis masak telur dadar tebal cam roti..makan lagi..betul2 takde keje la minah sorang ne, asyik mkn je..mula2 tu mls gak nak mkn, time keje menimbun ne mls nak diri dari krusi..so beshfen ne canang lah yg telur dadar tu nmpak sedap, tebal n bnyk layer lagi..dah tu dia cakap wrna dia kuning draja..aik!!!ada ke telur cmtu...


paksa punya paksa maka trpaksa lah mkn sama ngan hati yg tak trpaksa, ahaaa...tp mmang sdap lah telur dadar layer ne, secukup rasa..f hari2 gini alamat tak muatlah baju fesyen raya lepas, uhuuu..nak kene bnyk joging la pas ne..

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Tuesday, April 27, 2010

isnin datang lagi..tak sangka pantas sungguh hari berlalu..besar sungguh kuasa Allah..syukur Alhamdulillah msh dipanjangkan umur tuk menatap wajah insan2 tersayang..smlm tak dapat tidur nyenyak, tak tahulah nape..rasa cam lama je nak tunggu pagi..cam org angau pun ada..ntahlah labu..

so jam 5.30am Aima dah pun terpacak kat dapur n cari2 apa yg nak dimasak pepagi ne..ag pun smlm lupa nak panggang buah badam yg kawan mintak tolong panggangkan..memang manja kwn Aima sorang ne..tp takpelah skurang2nya dia puji hasil tangan ne f bab pangang memanggang sedap, iye lah 2, eheee..
apa yg korang masak hari ne?emmmm masak lagi yg ditanya, ptot lah baju smua dah cam sarung tibadak =) mcm mana lah nak kurus f hari2 asyik fikir masak n makan..f tak masak tak ada plak nak di makan..cian plak kat mr hubby n anak2..nnti tak pasai2 mogok hubby n anak2, haruuu…tuk bekpes Aima masak mee goreng ngan paru goreng (balance hari 2) n tak lupa jugak telur ½ masak tuk mr hubby..hari2 mesti ada telur ½ cook ne, tak boring ke cik abg?
Aima masuk keja awal hari ne, jam 8 dah terpacak depan ofis (ofis hour mmang jam 8 pun, ahaaaa…) datang awal ne bukan apa, saja je nak ceriakan hari isnin..cos biasa org kata black monday, bukan monday yg black p minda yg blank =) kebetulan plak keje banyak hari ne..ingat ahad kemarin nak siapkan keje yg bertimbun..ia2 je bawak smua paper n doc’s balik rumah p hampeh 1 pun tak terusik, malas tahap otromen..so kena lah datang awal (awal ke???) nasib baik deadline lama lagi..
disebabkan dari pagi dah penat wat keje so masak simple je tuk lunch..ayam kari, telur sweet sour n telur masin..ermmm ayam ayam telur telur..tak boring ke anak2 aku ne mkn ayam n telur..mama dorng yg masak ne plak rasa boring..ermmm takpelah anak2 baru nak membeso..Aima n mr hubby mkn telur masin pun dah cukup..mr hubby cakap tekak dah tak lalu nak mkn ayam hari2..aik! cam majok je hubby aku ne, eheee…takpe lah sekali sekala tukar selera apa salahnya kan =)


~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Pizza

salam...pandai buat pizza tak? susah kan nk buat roti dia..p ada cara yg senang nak buat pizza ne..Aima pun slalu buat tuk famili..mr hubby suka sangat ngn home made pizza..pandai save budget kn, eheee...anak2 tak suka cos dorng kata tak cheezy cam kat Pizza Hut..ye lah nak oii, caner nak sama, kan mama korang ne bkan tkng masak, emmmm...skdr masak tuk kenyangkn perut sndiri ok lah =) Aima upload pizza yg biasa Aima buat kat umah ey..senang je buat yg penting ada roti pizza..


Pizza Tuna Aima
Bahan2:
roti pizza (ada jual kat supasave)
tuna
mayonis
tomato biji
cili merah
cendawan butang
mozzarella cheese - diparut
sos cili
sos tomato

Cara2nya:
-satukan tuna dan mayonis di dalam mangkuk dan aduk rata
-panaskan roti pizza kedalam micro selama 2 minit
-kemudian sapukan sedikit sos cili dan sos tomato di atas roti roti pizza
-ratakan tuna tadi di atas roti pizza
-susunkan tomato, cendawan dan cili merah ikut suka
-taburkan keju yang diparut di atas pizza
-bakar selama 5 minit atau hingga keju cair

Pizza Ayam Madu Aima
Bahan2:
roti pizza (ada jual kat supasave)
dada ayam - dicincang
2 ulas bawang putih
mayonis
tomato biji
cili merah
cendawan butang
keju keping secukupnya - hiris panjang
sos cili
sos tomato
sedikit bijan
sedikit madu

Cara2nya:
-tumis bawang putih dengan sdikit minyak hingga naik bau
-masukkan ayam dan masak hingga kering
-setelah ayam masak masukkan sedikit madu dan gaul rata, ketepikan
-panaskan roti pizza kedalam micro selama 2 minit
-kemudian sapukan sedikit sos cili dan sos tomato di atas roti roti pizza
-ratakan inti ayam tadi di atas roti pizza
-susunkan tomato, cendawan dan cili merah ikut suka
-taburkan bijan di atas pizza
-susukan cheese yang dipotong panjang di atas pizza
-bakar selama 5 minit atau hingga keju cair

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Monday, April 26, 2010

salam ahad..alhamdulillah masih diberikan peluang tuk menghirup udara segar di bumi Allah ini..hari ne hari yg sungguh menceriakan, dh la smlm tak masak, adik blanja mkn..hari ne pun tak payah masak, dpt cuti tak di iktiraf dunia..yehaaaa..

baru je celik bijik mata anak yg bungsu cakap nak mkn ‘tabak’ (murtabak) yg memang feberet dia..dia blh mkn pai 2 keping murtabak telur, tak padan ngan bdn kecik, syg anak mama J baru je nak siap2 pi resto mr hubby plak call n suh beli murtabak, emmm… cam tau2 je hubby aku ne..alahai best nya tak payah lah pening2 fikir nak masak apa tuk bekpes..Aima ngan tokey resto ne mmang ngam..f nak order call je dulu n tngu bbrapa minit baru ambil..kan senang, tak payah nak tunggu lama2..
time bekpes mr hubby cakap nnti tak payah masak tuk lunch, tapau je nasi ayam BCR, mr hubby blnja..anak2 apa lg bila dngar je nasi ayam melonjak suka lah dorang., memang feberet anak2..mama dia ag la suka, 2 hari cuti dari pegang kuali, hohoo...bestnya bila hari2 cmne, blh lah baring tngok tv smbil tengok anak2 buat homework..thnx my luvly hubby, luv u so much..blanja2 lah slalu ey..eheee…

mlm plak mkn kat umah family, my mom masak sedap mlm ne (sedap bg Aima lah, apa pun yg my mom masak smua sedap) anak2 pun suka masakan nenek dorang..mlm ne mr hubby keje ag..cian hubby aku asyik dpt shift mlm je..miss u owez.. sjk ptg tadi Aima bantu my mom msk..menu dinner family Aima mlm ne adalah kari daging, ikan rebus mangga muda n sambal belacan goreng, fuhhh!!!! Sedap sungguh sambal belacan my mom ne pai kan adik yg wife dia tgh pegnant tapau nak bagi wife n mom in law dia rasa..terangkat tau sambal blacan my beloved mom ne..f mkn tntu tmbah 2 pinggan nasi..manakala ikan rebus mangga muda plak my dad yg masak..korang jgn tak tau my dad ne f masak memang kelas lah..sedap giler beb..anak2 Aima plng suka ayam masak kunyit yg nini boy dorng ne masak.. bukan mkn ayam pun cuma mkn nasi campur kuah n kentang je, p blh tambah nasi bnyk kali..alhamdulillah..memang berkat mskan ibu bapa ne kan..dari anak2 pai cucu2 suka makan masakan nini boy n nini girl ne..moga ksh syg kekal selamanya..

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Cakoi

salam..baru smlm mkn cakoi kawin..hari ne terasa plak nk mkn lagi..mmang sdap f beli kan?? tak payah susah nak uli tepung n goreng..tp bak kata my mom masakan yg dihasilkan dr air tangan isteri n ibu ne berkat..bak kata pepatah ikat suami dari perutnya (f slh maflah ye, eheee..) n f anak2 dh biasa mkn mskan ibu dr kecil walau dimana pun dia berada, walau setinggi mana pun dia terbang jauh pasti mskan ibu juga yg dicari..tp bila ingat2 betul juga kata org tua ne kn..cam Aima sndiri, msk apa pun kat umah, tak kiralah eastern o western food tntu mskan my mom jga yg plng sdap n d best kat dunia ne walaupun cuma telur dadar..
so bila anak2 request nak mkn cakoi kawin, Aima mintaklah resipi cakoi ne kat anty..n alhamdulillah mnjadi cuma taklah segebu cakoi yg kat gerai, eheee.. p takpelah kn janji ada =) tntang pict cakoi yg Aima buat tu nnti upload ek..skng e-speed kat umah ne dh jadi e-siput..pict yg ada ne Aima pnjam jap dr net..:)
Cakoi
Bahan2:
1/2kg tepung gandum
1 gelas air suam
11/2 sudu makan ragi segera
2 sudu makan susu manis
3 ulas bawang putih – ditumbul
2 sudu makan gula
1 sudu makan mentega
Secubit garam

Cara2nya:
-satukan air suam bersama dengan ragi, susu manis dan bawang putih. Diamkan sebentar
-masukkan tepung, mentega, gula dan garam ke dalam mangkuk besar dan gaul bersama bancuhan ragi tadi
-uli hingga adunan lembut dan tidak melekat di jari
-tutup dengan tuala basah dan diamkan hinnga kembang selama 2 jam
-kemudian uli lagi untuk meratakan angin dalam adunan..diamkan lagi 1 jam
-canai dan potong memanjang sebelum digoreng
-setelah masak boleh juga disapukan dengan mentega atau kaya ditengah2 untuk dijadikan cakoi kawin..

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Sunday, April 25, 2010

Tujuh Kalimat Penyelamat

Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih dilaut.

1· Mengucap Bismilahirahmanirahim pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2· Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3· Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.

4· Mengucap InsyaAllah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5· Mengucap La Haula Wala Kuwwata Illa Billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6· Mengucap Inna Lillahi Wa Inna Ilaihi Rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7· Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Salam mlm minggu..hope smua shat n ceria ek..Aima tak brapa shat la, asyik skt kpala je sjk kblkngan ne..nak date ngan mr/mrs doct mls plak rasa, tkut nak dngar kata2 mutiara dr mr/mrs doct…ag pn aima ne jenis yg susah nak telan ubat, nak telan 1 biji panadol pun rasa cam nak telah batu, uhuuu…kdng2 mr hubby berleter gak bila tngok Aima pandai cari alasan bila bab ubat2an ne..slalu bg alasan ok jap g mkn ubat ey..dah tu pai pagi lah ubat tak berusik =) biasanya f pi klinik pun cuma nak mintak MC, nak escape keje :) anak2 Aima pun sama, bila demam je terpaksalah ngan skuat tenaga pegang kaki tangan n paksa mkn ubat..bak kata mr hubby anak2 ikut tabiat mama dia…biasalah kan dimana tumpahnya kuah f tak dlm mangkuk soto..kdng2 geram gak, terpaksa pot pet dulu n bg mcm2 alasan p anak2 tetap tak nak bukak mulut..f ikut mr hubby pape ubat pun dia leh telan…p takpe lah anak2 Aima lah katakan, eheee…
mlm minggu ne mr hubby keje, tinggal lah Aima ngan anak2 kt umah, sob sob..asal mlm minggu je tntu terperap kat umah..nsb baik umah family dekat, dpt la ‘mengayau’ n tumpang nasi semangkuk =) lepas kenyang perut baru blk umah..alahai senangnya idup, tak payah nak fikir masak apa, heeee…
td ptg adik ‘labu’ yg kbetulan tidur kat umah family ajak beli ayam penyet n sate..adik yg sorg ne mmang murah hati, sbb tu lah rezeki dia murah, alhamdulillah..dia ne f beli makanan tak pnah nak beli cikit, smua yg ada kat umah 2 dapat rasa apa yg dia beli..syukran..so ptg 2 kitorang tapau 8 bungkus ayam penyet n 60 cucuk sate ayam + urat kat 1 resto yg femes ngan sate n ayam penyet dia yg umphhh..best sgt dpt mkn ramai2..n ag lah best dpt mkn free, ekikikiii…tima kasih my sis lain kali blnja ag ey..moga bertambah rezeki n moga dapat baby yang kiut n bulat cam ur 1st son, semua bulat, ekikikiii…
k la olz, Aima mintak izin undur jari lu ye..kpala skt sgt lah..rasa berat je dari tadi..nak lelapkan mata dulu..f ikutkan hati dari td lagi tarik cimut p cian plak kat anak2 yg masih segar mata dia..nampak gayanya tak sempat la nak tngok konset Af mlm ne..takpe lah sok msh ada..nyte olz..salam..pnjng umur jumpa ag k..byezzzzz…

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

salam malam sabtu..dah solat? dah makan? hari2 tanya makan kn, cam dah takde benda lain nak tanya, ahaaa..Aima baru je makan soto + bakso, adik ‘labu’ blanja..ptg tadi tapau cakoi kawin yg femes di kg ‘jackfruit corner’ n roti john..murah rezeki kau sis, slalu bg org mkn free..
lunch tadi Aima masak kepak sweet sour n sambal mangga muda..p pai mlm masih ada balance ag..ada kah patot penat2 masak pt anak2 mkn kat umah nenek dorang. emmm... bertuah punya anak..cuma Aima n mr hubby je yg lunch td, ingatkan best mkn berdua ne, dpt di ulang kenangan masa cintun dulu..tp rupanya tak best la, sunyi dari hiruk pikuk suara anak2 yg slalu gaduh2 mnja time mkn..mr hubby kata sunyi lah..memang sunyi pun, uhuuu.. mkn mlm baru best, makan soto bakso berebut ngan anak2..sorang tak nak bakso..sorang plak tak nak ada 1 daun pun dlm sup n yg sorang plak tak nak share ngan kakak n abg dia..alahai anak aku..

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Saturday, April 24, 2010

Khasiat Bawang Merah, Putih & Besar

Kaedah merawat menggunakan bawang merah, bawang putih dan bawang besar 1. Kulit yang terkena duri - celup bawang merah kedalam minyak kelapa lalu dibakar dan tampal ditempat terkena duri
2. Jari berdarah akibat terkena jarum - 3 sulur bawang merah dicelup minyak, bungkus dengan daun pisang, dibakar dan ditampalkan
3. Haid yang tidak teratur dan sakit - Bawang merah dihiris, minyak tanah dicampurkan dan diurut pada perut
4. Rasa pitam dan mabuk - Cium bawang merah
5. Resdung - Cium daun bawang merah
6. Infeksi paku berkarat - Bawang merah dicelup minyak dan dibakar, disapukan
7. Bulu roma yang tidak cantik - Bawang merah ditumbuk dan dilumurkan
1. Luka akibat paku berkarat - celup bawang putih kedalam minyak kelapa dan dipanaskan, ditampal di tempat luka
2. Menghilangkan bisul - Gosokkan dengan bawang putih
3. Darah tinggi - Bawang putih dibakar dan dimakan
4. Gigi dimakan ulat - Bawang putih, cengkih ditumbuk dan ditampal
5. Barah perut - Umbi pokok bawang putih ditumbuk, dicampur madu dan gula, dimakan
6. Disentri - Bawang putih dikunyah dan minum madu. Amalkan selepas bangun tidur
7. Tanda hitam dimuka - Bawang putih dicampur minyak badam, ditumbuk dan disapu dimuka
8. Rheumatik - Bawang putih, halia muda, minyak zaiton dicampur, ditumbuk dan disapukan
9. Osteoporosis - Bawang putih, bawang besar dibakar dan dimakan dengan telur ayam.
10. Sengal kaki - Bawang putih, halia ditumbuk disapukan
11. Jeragat - Sulur bawang putih dicampur madu dan disapu
12. Disengat kala jengking - Umbi pokok bawang putih digiling dan disapukan
13. Kuku tidak berkilat - Gosokkan bawang putih pada kuku
14. Rambut gugur - Makan bawang putih
15. Jerawat batu - Titikkan air bawang putih
1. Telinga bernanah dan panas - Bawang besar dicelup minyak zaiton, dibakar dan airnya di titiskan di telinga
2. Suara serak - Bawang besar ditumbuk hancur, airnya minum
3. Penghadaman lambat - Air perahan bawang besar diminum
4. Kudis bernanah - Bawang besar dibakar diletak pada kudis
5. Radang paru-paru - Bawang besar ditumbuk dan diletak didada
6. Kencing berdarah - Bawang besar dibakar dan ditampal pada bahagian pundi kencing
7. Kencing manis - Banyakkan memakan bawang besar

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Friday, April 23, 2010

Sup Gear Box

salam mlm jumaat..malam yg penuh berkat..dh mkn belum? mlm ne Aima tak mkn, g diet, muhahahaa...ye la 2...menu lunch family Aima tadi sup gearbox wiv hati buyah (paru) n sayur rebung tumis wiv bagu (sejenis sayur tempatan)..masak yg simple je..sup gearbox tu Aima rebus dr pagi supaya empuk, Aima cuma bubuh perencah je masa blk tuk lunch..my maid yg jaga air rebusan..(pesanan penaja: jgn tinggalkan periuk atas api tanpa pengawasan) manakala hati buyah plak Aima dh marinate awal pagi n pesan kt bibik suh goreng garing2..lunch break Aima cuma tumis sayur je..
sebenarnya sup gearbox ne cuma Aima je yg makan cos mr hubby n anak2 tak suka..dorang cuma hirup air sup campur ngan hati buyah..tengok mr hubby n anak2 mkn banyak masa lunch tadi, senang rasa hati..rasa damai je jiwa, eheee..manakala dinner mr hubby tak makan, msh kenyang katanya..anak2 plak kata dah kenyang makan mee goreng tadi petang..ermmm..
Sup Gear Box
Bahan2:
tulang lutut lembu (gear box)
perencah sup
halia - tumbuk kasar
bawang merah - tumbuk halus
bawang putih - tumbuk halus
lada hitam
kepala rempah
garam
serbuk perasa
air secukupnya
hiasan:
bawang goreng
daun sup
daun bawang
Cara2nya:
-masukkan semua bahan kedalam periuk dan rebus hingga tulang empuk..jika air sup berkurangan, hendaklah ditambah sehingga tulang empuk
-perasakan dengan garam dan serbuk perasa
-setelah masak taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Petua Kebahagiaan Rumah Tangga


1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.
2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.
3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.
5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.
6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.
8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.
9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk). 10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat. 11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.
13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah. 15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian. 17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.
21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian. 22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga – merapatkan hubungan dan kemesraan. 23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya


~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com