02 May 2010

Kulit Wantan


As salam pagi sabtu..dlm ksibukkan keje Aima curi2 jap update blog ksygan Aima ne..nsb baik gak hari ne miss boss tgh kuar, dpt lah ilex jap, ahaaa..Aima nak share buat kulit wantan..resipi ne Aima dpt dr beshfen Aima, alaaa yg kuat mkn tu tp bdn tak gak beso..cuma bdn kiter je yg mngembang, heeee...last mth Aima dh upload resipi wantan so hari ne upload cara buat kulit wantan la plak..f rajin cuba2 lah ye...

Kulit Wantan
Bahan2:
600 gm tepung serbaguna
sedikit tepung jagung (untuk menabur)
400 ml air – boleh tambah jika perlu
1 biji telur
1 sudu teh garam

Cara2nya:
-gaulkan tepung serbaguna dan garam bersama air (sebaik2nya air hendaklah di masukkan sedikit demi sedikit bagi memastikan ianya sesuai dengan adunan tepung)
-uli hingga menjadi doh yang lembut
-rehatkan doh selama 30 minit dan tutup dengan tuala lembab
-setelah 30 minit, uli lagi doh tadi dan biarkan 10 minit
-canai doh hingga nipis dan tabur dengan sedikit tepung jagung supaya tidak melekat
-terap dengan acuan berbentuk 4 segi atau potong mengikut suka
-lapiskan tiap-tiap keping wantan dengan tepung jagung supaya tidak melekat dan simpan dalam peti sejuk
selamat bercuti hujung minggu smua..

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

4 comments:

  1. Nk tnye bole... Kalo pkai tepung gandum bole x?

    ReplyDelete
  2. Hi nurul.. tak pasti la pulak sbb tak pernah try kai tpung gandum. biasa guna tpung serbaguna spt yg kwn sarankan. mnurut kata kawan 2 f guna tpung serbaguna ne gerenti menjadi. tapi f nak try guna tpung gandum apa salahnya mana tau menjadi kan. trima kasih nurul ^,^

    ReplyDelete

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com