23 April 2010

Khasiat Tempe

-Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi, mudah dicerna sehingga baik untuk mengatasi diare dan mengelak keracunan makanan...
-Mengandung zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan sehingga menurunkan tekanan darah. Elok untuk orang yg menghidap darah tinggi...
-Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas,baik bagi penderita jantung...
-Penderita anemia. Anemia dikesan dengan rendahnya kadar hemoglobin kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitaminB12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe. Bagus untuk wanita atau model2 yang takut gemuk...
-Anti infeksi. Hasil survey menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko infeksi...
-Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol. Ini antara alternatif kalau tak larat makan oat hari2...
-Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser. Sangat bagus jika di amalkan selalu...
-Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang menyertainya, baik infeksi ataupun degeneratif. menyeimbangkan pengambilan gizi seharian...
-Mencegah timbulnya hipertension. Elok untuk yang cepat marah...
-Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis.- haaa, tak payah lah beli susu anlene yang mahal tu, makan tempe dah memadai =)

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

22 April 2010

Roti Naan

pernah makan roti naan?? roti ne makanan bangsa India, Pakisatan dan yg seangkatan dengannya..resipi roti naan ne Aima minta dari kawan yang berasal dari India..pnah satu pagi kwn tu makan roti naan tuk bekpes n cicah ngan kuah kari..tengok cam sdap je..ada gak dia offer kwn2 mkn sama tapi masa tu Aima tak makan cos dh biasa bekpes kat umah..p smpat gak mntak resipi dia tuk try bila ada masa nnti..ne dh lama terperap (seb baik tak basi) f ada yg nak try ne Aima sisipkan resipi Roti Naan

Bahan2:
125 gm tepung serbaguna
3 gm yis
1 sudu jintan putih
15 gm gula
8 gm mentega
8 gm minyak masak
1 biji telur
40 ml air suam
50 ml susu suam
sedikit bijan – untuk hiasan
mentega cair – sebagai bahan pengilat

Cara2nya:
-pukul mentega, gula, minyak masak, telur dan jintan putih hingga rata
-masukkan air dan susu, pukul lagi hngga sebati
-masukkan tepung yang telah dicampur yis sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh lembut
-uli dengan tangan dan tutup dengan tuala lembab. rehatkan 10 minit
-setelah doh naik, bahagiakan beberapa bahagian dan bulatkan seperti bebola. rehatkan lagi selama 20 minit
-tekan2kan doh hingga sedikit leper. Sapukan atas doh dengan mentega cair dan taburkan dengan bijan
-bakar selama 20-30 minit pada suhu 180c
-sedap dimakan ngan kuah kari, nyum nyum...


~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Keistimewaan Dua Ayat Akhir At Taubah

Barangsiapa yg setiap harinya membaca 2 ayat ini sebanyak 7x ulang sesudah solat fardu , maka :

-Jika dia seorg yg lemah, maka akan jadi kuat

-Jika dia seorg yg hina,maka akan jadi mulia

-Jika dia seorg yg kalah ,maka akan segera mendapat pertolongan

-Jika dia seorg yg berkesempitan ,maka akan mendapat kelapangan

-Jika dia seorg yg berhutang ,maka akan segera dpt membayar

-Jika dia seorg yg berada dlm kesusahan ,maka akan hilang kesusahannya

-Jika dia seorg yg sulit dlm penghidupan ,maka akan segera mendapat kelapangan hidup

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com