20 April 2010

Khasiat Peria

Peria sejenis sayuran yg agak pahit rasanya. Kebanyakan org tidak menggemarinya. Namun sesuatu yg pahit pasti mempunyai khasiat. Peria mempunyai pelbagai khasiat termasuk protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin & kalsium.Dipercayai sejak zaman purba lagi bhw peria digunakan untuk merawat penyakit seperti:

Kencing manis
Caranya minum perahan dpd 4 atau 5 biji peria setiap pagi. Bijinya yg dihancurkan boleh dicampur ke dlm makanan. Selain itu, ia boleh dijadikan air rebusan atau serbuk.

Merawat buasir
Caranya, campurkan perahan daun peria ke dlm segelas susu & minum setiap pagi selama sebulan. Akar yg dihancurkan boleh disapu pd tempat buasir.

Mengatasi masalah darah kotor
Darah kotor boleh menyebabkan penyakit bisul, kudis buta dan rasa gatal. Caranya dengan mencampur segelas perahan peria & secamca teh perahan limau. Ia perlu diminum sedikit demi sedikit setiap hari selama empat hingga enam bulan.

Masalah ketagihan alkohol
Rebus air daun peria lalu di minum.

Walaupun kurang digemari, peria mempunyai nilai perubatannya sendiri. Ia mengandungi tonik bertindak sebagai julap & mampu meningkatkan selera makan.Untuk mengurangkan rasa pahit, rendam ia ke dlm air garak sebelum dimasak

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Daging Rendang Hitam

salam olz..hari ne tuk lunch Aima masak rendang daging hitam, sayur peria n sambal belacan tumis..resipi rendang Aima dpt dari internet, ubah suai cikit lah..baru hari ne 1st time try, alhamdulillah menjadi gak lah..mr hubby n anak2 cakap sedap, sama mcm yg jual kat resto, ekikiki...kembang smangkuk jadinya..daging rendang ne Aima dpt hasil skodeng dr internet..mmng lah tak sama kn p serupa ckt pn ok lah drpd tkde :) slmt mncuba..

Daging Rendang Hitam
Bahan2:
½ kilo daging – hiris dan rebus
1 sudu besar rempah kari }
1 sudu kecil serbuk jintan manis } disatukan
1 sudu kecil serbuk jintan putih }
1 sudu kecil serbuk ketumbar }
Serai- dititik
1 helai daun pandan
1 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
sedikit air asam jawa
kicap pekat secukupnya
garam
gula
1 labu bawang besar – belah 4
kepala rempah (kayu manis, cengkih, bunga lawang, pelaga)

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 inci halia

Cara2nya:
-tumis kepala rempah dan bahan kisar hingga garing
-masukkan rempah yang disatukan tadi dan kacau hingga rempah betul2 masak
-kemudian masukkan serai, daun pandan, daun kari dan bawang besar. Aduk rata
-setelah itu masukkan daging, kicap pekat, air asam jawa dan santan
-perasakan dengan garam dan gula
-masak hingga kuah pekat

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

19 April 2010

Ayam Percik

Sebenarnya resipi ayam percik ne Aima dapat dari kawan berbangsa cina yang berasal dari Sarawak..walaupun kwn Aima ne cina tapi selera dia sama cam kita. katanya dari kecik dia skeluarga tinggal di perkampungan melayu n dh terbiasa ngn mskan melayu..lidah belacan gak lah dia ne..p resepi ne Aima modified ckt lah spaya ngam dgn selera tempatan..

Bahan2:
1 kg ayam- di belah empat bahagian
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
2 sudu makan lada kisar
1 sudu teh serbuk kayu manis
4 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut - dihiris
garam
gula

Cara2nya:
-kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai hingga hancur
-gaulkan ayam bersama bahan kisar, cili kisar, serbuk kayu manis, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Perap selama 5 jam atau semalaman dalam peti sejuk
-kemudian masukkan ayam tadi bersama santan pekat dan cair kedalam periuk
-masak dengan api perlahan hingga kuah pekat dan sedikit kering. Kacau selalu bagi mengelakkan santan hangus
-setelah itu bakar atau panggan ayam hingga garing
-semasa proses pembakaran sapu lebihan kuah masakkan tadi ke atas ayam menggunakan serai
-sedap dimakan bersama nasi atau kuah kacang

p/s: ayam percik ne tahan lama jika disimpan dalam freezer..cuma panaskan dlm micro jika nak makan..try lah..

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Wantan Goreng

salam ptg ahad..hari ne ramai2 adik bradik Aima kumpul kat umah bkng (rumah family Aima)..biasalah weekend kn..so pagi2 tadi Aima dh prepare inti wantan..resipi ne Aima dpt masa kwn 1 ofis tapau dim sum n wantan goreng..n Aima rasa2 cam senang je wat inti wantan ne..so Aima cuba2 lah buat n cedok ckt petua n resipi dr bestfrnd..tolak tmbah ngn bbrapa bahan lah..ingat2 nak bagi mr hubby surprise...seb bek lah percubaan prtama ne mnjadi..mr hubby kata not bad, pas ne tak yah lah mkn kat resto. heeee...adik2 Aima pun ckp sdap, alhamdulillah...

Wantan Goreng
Bahan2:
kulit wantan secukupnya
2 keping dada ayam – di cincang
300gm udang segar – di dadu
1 biji lobak merah – diparut
1 labu bawang besar – di dadu
1 biji telur
1 biji cili merah - di mayang
sedikit minyak bijan
garam
lada sulah

Cara2nya:
-campurkan semua bahan kecuali kuit wantan dan aduk rata
-perasakan dengan minyak bijan, garam dan lada sulah
-simpan dalam peti sejuk selama 30 minit (Aima simpan dari pagi pai ptg)
-bubuh sesudu inti ke dalam kulit wantan dan lipat mejadi segitiga
-goreng (deep fry) hingga kekuningan
-gunakan api yang kecil supaya intinya masak di dalam
-sedap dimakan dengan sos cili

p/s: boleh juga dikukus


~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

18 April 2010

Sambal Cili Merah

salam..hope semua shat lah ye..Aima pun bertambah2 lah shat, ahaaa...hari ne Aima upload resipi sambal cili merah yg Aima cuba2 try test tuk ubah selera..pnah makan sambal ne masa mkn kat satu resto so Aima try la ikut citarasa sendiri..tntang sukatan Aima main campak2 je..

Bahan2:
5 biji cili merah
8 biji cili padi
1 biji tomato
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan
garam
gula

Cara2nya:
-tumbuk semua bahan2 hingga separuh lumat
-kemudian tumis hingga masak

p/s: makan bersama ayam goreng atau untuk cicah telur dadar pun sodap, eheee...

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com