Peria sejenis sayuran yg agak pahit rasanya. Kebanyakan org tidak menggemarinya. Namun sesuatu yg pahit pasti mempunyai khasiat. Peria mempunyai pelbagai khasiat termasuk protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin & kalsium.Dipercayai sejak zaman purba lagi bhw peria digunakan untuk merawat penyakit seperti:
Kencing manis
Caranya minum perahan dpd 4 atau 5 biji peria setiap pagi. Bijinya yg dihancurkan boleh dicampur ke dlm makanan. Selain itu, ia boleh dijadikan air rebusan atau serbuk.
Merawat buasir
Caranya, campurkan perahan daun peria ke dlm segelas susu & minum setiap pagi selama sebulan. Akar yg dihancurkan boleh disapu pd tempat buasir.
Mengatasi masalah darah kotor
Darah kotor boleh menyebabkan penyakit bisul, kudis buta dan rasa gatal. Caranya dengan mencampur segelas perahan peria & secamca teh perahan limau. Ia perlu diminum sedikit demi sedikit setiap hari selama empat hingga enam bulan.
Masalah ketagihan alkohol
Rebus air daun peria lalu di minum.
Walaupun kurang digemari, peria mempunyai nilai perubatannya sendiri. Ia mengandungi tonik bertindak sebagai julap & mampu meningkatkan selera makan.Untuk mengurangkan rasa pahit, rendam ia ke dlm air garak sebelum dimasak
No comments:
Post a Comment