السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

01 April 2010

Khasiat Bijirin


BARLI

Merupakan bijirin yang kaya dengan vitamin E.- Banyak digunakan untuk membuat roti, minuman dan berbagai makanan yang berkhasiat.- Air rebusan barli baik untuk memulihkan tenaga bagi mereka yang baru sembuh daripada penyakit.- Ia dapat menyejukkan badan, melegakan kerongkong dan amat berkesan untuk meredakanmasalah perut meragam.- Barli juga boleh menambah selera makan dan membantu proses penghadaman makanan.
KACANG SOYA
- Merupakan sejenis makanan popular di Malaysia.
- Bijirin ini digunakan oleh penduduk tempatan untuk membuat tauhu, tempe dan kicap selain diproses untuk mendapatkan susunya.
- Kacang soya mengandungi 48 peratus protein, lesitin,vitamin dan zat galian.
- Untuk mendapatkan kulit yang cantik minumlah susu kacang soya!

BADAM
- Dapat meningkatkan kecergasan fizikal.
- Kandungan fiber yang tinggi amat bagus untuk kesihatan usus.
- Mengandungi kadar protein yg agak tinggi.
- Mengandungi zat besi, zink,copper, magnasium, kalsium dan vitamin E.
- Membantu menurunkan kadar darah tinggi disamping membantu menurunkan kolesterol.