السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

14 April 2010

Khasiat Tauhu

Sudah ramai yang mengetahui bahawa tauhu adalah antara makanan berkhasiat tinggi dan elok dijadikan menu di dalam sajian harian. Antara kandungan khasiatnya ialah mengandungi zat minyak Omega 3 bagi membantu menurunkan kadar kolesterol dan protein yang kaya dengan asid amino penting. Di samping itu, tauhu juga mengandungi vitamin A, B dan E serta kalsium, zat besi, fosforus, kalium dan sodium. Bukan saja banyak khasiat, tauhu juga adalah makanan yang paling senang untuk disediakan dan boleh dimasak dalam pelbagai cara seperti menggoreng, rebus, kukus dan sebagainya..

Yam Cake (Kuih Keladi)

salam..hari ne Aima nak share resipi Yam Cake, masakan cina..resipi ne dah lama, Aima dapat dari bespren berbangsa cina dari Kucing Sarawak..mula2 buat memang tak menjadi..kali kedua barulah ok, tu pun bespren Aima yg tolong, eheee...

Bahan2:
-600gm keladi – potong dadu
-340gm tepung beras
-50g tepung ubi
-1.2 litre air (dibahagi kpd 2 bhgn)
-4 cendawan kering – rendam dan hiris halus
-5 sudu teh udang kering – tumbuk halus
-150 gm isi ikan – potong dadu
-6 ulas bawang putih - cincang
-garam,gula dan lada sulah
-sedikit kiub ayam
Untuk hiasan:
-bawang goreng
-hirisan adun bawamg
-hirisan cili merah

Cara2nya:
-campurkan tepung beras dan tepung ubi dengan 1 bahagian air. Kacau rata dan ketepikan (A)
-tumis bawang putih dan udang kering hingga naik bau. Masukkan isi ikan dan cendawn. Tumis hingga masak. Ketepikan (B)
-dalam periuk berasingan, masukkan keladi, 1 bahagian air, kiub ayam, lada sulah, garam dan gula. Masak hingga mendidih. Kemudian kecilkan api (C)
-setelah itu masukkan adunan tepung (A) kedalam masakan (C). Gaul hingga adunan pekat.
-kemudian masukkan bahan (B) dan kacau seketika. tutup api
-masukkan bahan tadi ke dalam Loyang yang telah disapu majerin dan di alas dengan kertas minyak
-kukus selama 45 minit atau hingga masak
-setelah masak taburkan bawang goreng, daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.
-tunggu sejuk barulah di hidangkan

Kusui

Bahan2:
5 cawan air }
3 keping gula melaka } masakkan semua dan sejukkan
3 sudu besar gula pasir }
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi
1/2 sudu kecil kapur kuih
kelapa parut putih
sedikit garam

Cara2nya:
-panaskan kukusan
-ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.
-bancuh semua bahan dan tapiskan ke dalam loyang.
-kukus sehingga masak.
-tunggu sehingga sejuk baru boleh dipotong.
-gaulkan garam dan kelapa.
-lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi

kuih kusui ne feberet anak dara Aima..biasa yg buat kuih ne nenek sebelah emak..beliau f buat kuih kusui ne memang sedap, lemak berkrim gitu..p syg beliau dah kembali kepada Nya...:( resipi ne Aima amik dr internet..dulu pnah gak mntak resipi ne dari nenek p lupa letak kat mana..emmmm... Aima dah plan ujung minggu ne nak try ..dulu pnah gak buat p tak menjadilah, lembik je..so bila kuih kusui ne menjadi nanti, Aima upload pict dia ek...

Doa Memohon Pemberian Yang Tidak Habis-Habis

Maksudnya: Sesungguhnya ini ialah pemberian Kami kepada kamu; pemberian yang tidak akan habis-habis (Saad:54)

Ayat ini digalakkan dibaca sebanyak mungkin selepas sembahyang atau bila ‘free’ sebagai usaha untuk memohon rezeki. Semoga ALLAH terus memberikan rezeki yang “tidak habis-habis” kepada kita dan keluarga. Jangan lupa bersedekah sebahagian rezeki yang kita perolehi itu kepada yang memerlukan
salam..alhamdulillah hari ne keta Aima dh sembuh n dpt kuar dr klinik..senang rasa hati cam dpt handbag LV ori je, ahaxxx…tak payahlah mr hubby hantar jemput lagi, bukan apa cian kat mr hubby dh lah ngantuk blk keje, nak kena hantar nak dn wife ag..btw thnx a lot kt mr hubby cos dh bermurah hati tolong bayarkan 1/2 dari harga repair =) f tak pokai lah Aima bln ne..spare part keta tu mahal sgt, lum ag masuk labour charge, atoiii!!! poning pale..thnx hubby, jgn ralat ey, eheee..luv u so much..

so to my luvly car, jgn rosak2 ag tau, cian lah kt puan kau ne, tak jadi nak beli beg baru, uhuu..tengok keta dh tpacak dpan umah, lapang rasa hati tau, pas ne tak payah la nak susah kan sape2 n dpt lah mr hubby rehat blk keje..masa keta Aima rosak cian mr hubby tpaksa kejar2 masa nak hantar n amik anak skolah pai takde masa nak rehat b4 masuk keje blk..so dh ada keta ne kmbali la keje rutin Aima, hantar n amik anak skolah pg ptg..anak2 pun suka tngok keta mama dorg dh ok..anak2 ne bkn apa, masa takde keta susah nak bawak mama dorg p kedai..pai kan Aima kata korng ingat babah korng ne tokey kedai kali..1 hari leh 3-4x pi kedai, adoiii!!!!!

Pizza Maggi

Bahan2:
1 bungkus maggi - perasa ikut suka
2 biji telur gred
lobak merah - dihiris memanjang
cendawan butang - hiris nipis
daun sup - hiris
bawang besar - di dadu
cili merah - di dadu

Cara2nya:
-celur maggi, ketepikan.
-pukul telur sehingga agak kembang.
-masukkan perencah maggi, lobak, daun sup, cendawan butang dan bawang besar serta mee maggi yang telah dicelur tadi. Gaul hingga sebati.
-goreng didalam kuali dengan menggunakan sedikit minyak (seperti menggoreng telur dadar) sehingga masak.
-sedap di makan dengan sos cili

Glosari Kulinari

Fillet
Potongan daging atau ikan tanpa tulang

Puri
Makanan seperti tomato atau buah-buahan yang dimasak sehingga lembut dan dihancurkan menjadi cecair pekat

Susu rendah lemak
Susu yang kurang kandungan lemak dan baik untuk kesihatan

Doh
Gabungan bahan seperti tepung dan air di adun dan di uli sehingga menjadi lembut dan adunan unu boleh di bentuk

Wasabi
Dimakan berasama sushi atau sashimi. Berwarna hijau dan mempunyai rasa yang pedas

Marzipan
Bahan yang dibuat daripada badam kisar, gula dan telur yang di adun menjadi doh. Biasanya marzipan ini dijadikan hiasan pastry seperti membuat buah2an dan sebagainya

Gula perang
Adalah gula putih yang telah di campur dengan molasses iaitu surap hitam pekat yang disaring daripada gula mentah semasa proses penapisan

Sos ikan
Mempunyai rasa masin dan tidak pekat. Sering digunakan sebagai bahan perasa semasa memasak hidangan Cina dan Thai

Mayonis
Sejenis sos yang berwarna putih diperbuat daripada kuning telur, cuka dan minyak

Bok Choy
Sayuran jenis kubis berdaun hijau

Samosa
Sejenis pastry yang mempunyai inti samada sayur ataupun daging. Mempunyai rasa yang enak dan rangup

Sashimi
Makana jepun seperti salmon yang dimakan mentah

Sushi
Makanan jepun yang berasaskan nasi yang digulung kemas bersama sayur dan makanan laut