

Potongan daging atau ikan tanpa tulang

Makanan seperti tomato atau buah-buahan yang dimasak sehingga lembut dan dihancurkan menjadi cecair pekat

Susu yang kurang kandungan lemak dan baik untuk kesihatan

Gabungan bahan seperti tepung dan air di adun dan di uli sehingga menjadi lembut dan adunan unu boleh di bentuk

Dimakan berasama sushi atau sashimi. Berwarna hijau dan mempunyai rasa yang pedas

Bahan yang dibuat daripada badam kisar, gula dan telur yang di adun menjadi doh. Biasanya marzipan ini dijadikan hiasan pastry seperti membuat buah2an dan sebagainya

Adalah gula putih yang telah di campur dengan molasses iaitu surap hitam pekat yang disaring daripada gula mentah semasa proses penapisan

Mempunyai rasa masin dan tidak pekat. Sering digunakan sebagai bahan perasa semasa memasak hidangan Cina dan Thai

Sejenis sos yang berwarna putih diperbuat daripada kuning telur, cuka dan minyak

Sayuran jenis kubis berdaun hijau

Sejenis pastry yang mempunyai inti samada sayur ataupun daging. Mempunyai rasa yang enak dan rangup

Makana jepun seperti salmon yang dimakan mentah

Makanan jepun yang berasaskan nasi yang digulung kemas bersama sayur dan makanan laut
No comments:
Post a Comment