14 April 2010

Glosari Kulinari

Fillet
Potongan daging atau ikan tanpa tulang

Puri
Makanan seperti tomato atau buah-buahan yang dimasak sehingga lembut dan dihancurkan menjadi cecair pekat

Susu rendah lemak
Susu yang kurang kandungan lemak dan baik untuk kesihatan

Doh
Gabungan bahan seperti tepung dan air di adun dan di uli sehingga menjadi lembut dan adunan unu boleh di bentuk

Wasabi
Dimakan berasama sushi atau sashimi. Berwarna hijau dan mempunyai rasa yang pedas

Marzipan
Bahan yang dibuat daripada badam kisar, gula dan telur yang di adun menjadi doh. Biasanya marzipan ini dijadikan hiasan pastry seperti membuat buah2an dan sebagainya

Gula perang
Adalah gula putih yang telah di campur dengan molasses iaitu surap hitam pekat yang disaring daripada gula mentah semasa proses penapisan

Sos ikan
Mempunyai rasa masin dan tidak pekat. Sering digunakan sebagai bahan perasa semasa memasak hidangan Cina dan Thai

Mayonis
Sejenis sos yang berwarna putih diperbuat daripada kuning telur, cuka dan minyak

Bok Choy
Sayuran jenis kubis berdaun hijau

Samosa
Sejenis pastry yang mempunyai inti samada sayur ataupun daging. Mempunyai rasa yang enak dan rangup

Sashimi
Makana jepun seperti salmon yang dimakan mentah

Sushi
Makanan jepun yang berasaskan nasi yang digulung kemas bersama sayur dan makanan laut

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com