السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

26 April 2010

salam ahad..alhamdulillah masih diberikan peluang tuk menghirup udara segar di bumi Allah ini..hari ne hari yg sungguh menceriakan, dh la smlm tak masak, adik blanja mkn..hari ne pun tak payah masak, dpt cuti tak di iktiraf dunia..yehaaaa..

baru je celik bijik mata anak yg bungsu cakap nak mkn ‘tabak’ (murtabak) yg memang feberet dia..dia blh mkn pai 2 keping murtabak telur, tak padan ngan bdn kecik, syg anak mama J baru je nak siap2 pi resto mr hubby plak call n suh beli murtabak, emmm… cam tau2 je hubby aku ne..alahai best nya tak payah lah pening2 fikir nak masak apa tuk bekpes..Aima ngan tokey resto ne mmang ngam..f nak order call je dulu n tngu bbrapa minit baru ambil..kan senang, tak payah nak tunggu lama2..
time bekpes mr hubby cakap nnti tak payah masak tuk lunch, tapau je nasi ayam BCR, mr hubby blnja..anak2 apa lg bila dngar je nasi ayam melonjak suka lah dorang., memang feberet anak2..mama dia ag la suka, 2 hari cuti dari pegang kuali, hohoo...bestnya bila hari2 cmne, blh lah baring tngok tv smbil tengok anak2 buat homework..thnx my luvly hubby, luv u so much..blanja2 lah slalu ey..eheee…

mlm plak mkn kat umah family, my mom masak sedap mlm ne (sedap bg Aima lah, apa pun yg my mom masak smua sedap) anak2 pun suka masakan nenek dorang..mlm ne mr hubby keje ag..cian hubby aku asyik dpt shift mlm je..miss u owez.. sjk ptg tadi Aima bantu my mom msk..menu dinner family Aima mlm ne adalah kari daging, ikan rebus mangga muda n sambal belacan goreng, fuhhh!!!! Sedap sungguh sambal belacan my mom ne pai kan adik yg wife dia tgh pegnant tapau nak bagi wife n mom in law dia rasa..terangkat tau sambal blacan my beloved mom ne..f mkn tntu tmbah 2 pinggan nasi..manakala ikan rebus mangga muda plak my dad yg masak..korang jgn tak tau my dad ne f masak memang kelas lah..sedap giler beb..anak2 Aima plng suka ayam masak kunyit yg nini boy dorng ne masak.. bukan mkn ayam pun cuma mkn nasi campur kuah n kentang je, p blh tambah nasi bnyk kali..alhamdulillah..memang berkat mskan ibu bapa ne kan..dari anak2 pai cucu2 suka makan masakan nini boy n nini girl ne..moga ksh syg kekal selamanya..

Cakoi

salam..baru smlm mkn cakoi kawin..hari ne terasa plak nk mkn lagi..mmang sdap f beli kan?? tak payah susah nak uli tepung n goreng..tp bak kata my mom masakan yg dihasilkan dr air tangan isteri n ibu ne berkat..bak kata pepatah ikat suami dari perutnya (f slh maflah ye, eheee..) n f anak2 dh biasa mkn mskan ibu dr kecil walau dimana pun dia berada, walau setinggi mana pun dia terbang jauh pasti mskan ibu juga yg dicari..tp bila ingat2 betul juga kata org tua ne kn..cam Aima sndiri, msk apa pun kat umah, tak kiralah eastern o western food tntu mskan my mom jga yg plng sdap n d best kat dunia ne walaupun cuma telur dadar..
so bila anak2 request nak mkn cakoi kawin, Aima mintaklah resipi cakoi ne kat anty..n alhamdulillah mnjadi cuma taklah segebu cakoi yg kat gerai, eheee.. p takpelah kn janji ada =) tntang pict cakoi yg Aima buat tu nnti upload ek..skng e-speed kat umah ne dh jadi e-siput..pict yg ada ne Aima pnjam jap dr net..:)
Cakoi
Bahan2:
1/2kg tepung gandum
1 gelas air suam
11/2 sudu makan ragi segera
2 sudu makan susu manis
3 ulas bawang putih – ditumbul
2 sudu makan gula
1 sudu makan mentega
Secubit garam

Cara2nya:
-satukan air suam bersama dengan ragi, susu manis dan bawang putih. Diamkan sebentar
-masukkan tepung, mentega, gula dan garam ke dalam mangkuk besar dan gaul bersama bancuhan ragi tadi
-uli hingga adunan lembut dan tidak melekat di jari
-tutup dengan tuala basah dan diamkan hinnga kembang selama 2 jam
-kemudian uli lagi untuk meratakan angin dalam adunan..diamkan lagi 1 jam
-canai dan potong memanjang sebelum digoreng
-setelah masak boleh juga disapukan dengan mentega atau kaya ditengah2 untuk dijadikan cakoi kawin..