salam..baru smlm mkn cakoi kawin..hari ne terasa plak nk mkn lagi..mmang sdap f beli kan?? tak payah susah nak uli tepung n goreng..tp bak kata my mom masakan yg dihasilkan dr air tangan isteri n ibu ne berkat..bak kata pepatah ikat suami dari perutnya (f slh maflah ye, eheee..) n f anak2 dh biasa mkn mskan ibu dr kecil walau dimana pun dia berada, walau setinggi mana pun dia terbang jauh pasti mskan ibu juga yg dicari..tp bila ingat2 betul juga kata org tua ne kn..cam Aima sndiri, msk apa pun kat umah, tak kiralah eastern o western food tntu mskan my mom jga yg plng sdap n d best kat dunia ne walaupun cuma telur dadar..
so bila anak2 request nak mkn cakoi kawin, Aima mintaklah resipi cakoi ne kat anty..n alhamdulillah mnjadi cuma taklah segebu cakoi yg kat gerai, eheee.. p takpelah kn janji ada =) tntang pict cakoi yg Aima buat tu nnti upload ek..skng e-speed kat umah ne dh jadi e-siput..pict yg ada ne Aima pnjam jap dr net..:)
Cakoi
Bahan2:
1/2kg tepung gandum
1 gelas air suam
11/2 sudu makan ragi segera
2 sudu makan susu manis
3 ulas bawang putih – ditumbul
2 sudu makan gula
1 sudu makan mentega
Secubit garam
Cara2nya:
-satukan air suam bersama dengan ragi, susu manis dan bawang putih. Diamkan sebentar
-masukkan tepung, mentega, gula dan garam ke dalam mangkuk besar dan gaul bersama bancuhan ragi tadi
-uli hingga adunan lembut dan tidak melekat di jari
-tutup dengan tuala basah dan diamkan hinnga kembang selama 2 jam
-kemudian uli lagi untuk meratakan angin dalam adunan..diamkan lagi 1 jam
-canai dan potong memanjang sebelum digoreng
-setelah masak boleh juga disapukan dengan mentega atau kaya ditengah2 untuk dijadikan cakoi kawin..
Bahan2:
1/2kg tepung gandum
1 gelas air suam
11/2 sudu makan ragi segera
2 sudu makan susu manis
3 ulas bawang putih – ditumbul
2 sudu makan gula
1 sudu makan mentega
Secubit garam
Cara2nya:
-satukan air suam bersama dengan ragi, susu manis dan bawang putih. Diamkan sebentar
-masukkan tepung, mentega, gula dan garam ke dalam mangkuk besar dan gaul bersama bancuhan ragi tadi
-uli hingga adunan lembut dan tidak melekat di jari
-tutup dengan tuala basah dan diamkan hinnga kembang selama 2 jam
-kemudian uli lagi untuk meratakan angin dalam adunan..diamkan lagi 1 jam
-canai dan potong memanjang sebelum digoreng
-setelah masak boleh juga disapukan dengan mentega atau kaya ditengah2 untuk dijadikan cakoi kawin..
No comments:
Post a Comment