السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

05 April 2010

Cara Membuat Telur Masin Sendiri

Bahan2:
6 biji telur itik - dibersihkan
500gm garam kasar
air secukupnya

cara2nya:
- tuang air kedalam periuk
- masukkan kesemua garam kasar
- masak air bercampur garam tadi di atas sehingga semuanya larut
- tutup api dan biarkan air garam tadi sejuk
- kemudian tuang air garam tadi di dalam balang
- masukkan telur itik ke dalam balang satu persatu.
- tutup dengan kemas dan biarkan selama lebih kurang 1 bulan
- jika hendak makan, bersihkan terlebih dahulu barulah di rebus...selamat mencuba

Kek Coklat

Bahan2:
185gm mentega
250gm gula kastor
6gm serbuk koko
250ml susu cair
3 biji telur
240gm tepung }
1 sudu teh serbuk penaik } ayak bersama
1 sudu teh soda bikarbonat }

Cara-caranya:-
- pukul gula dan mentega hingga lembut dan gebu
- masukkan telur sebiji demi sebiji. Adun hingga rata
- masukkan separuh susu cair ke dalam adunan dan gaul rata
- sementara itu bancuh serbuk koko dengan lebih susu cair tadi dan pastikan adunan koko larut dan tidak bergentel
- masukkan tepung dan adunan koko secara berselang seli
- gaulkan hingga sebati
- masukkan kedalam tin pembakar dan bakar pada suhu 180c selama 45 minit
- sejukkan sebelum dihias dengan krim coklat (jika suka)

Kisah Hari Ahad

salam semua..ahad datang lagi..tak terasa cepat masa berlalu, rasa macam baru je 2-3 hari lepas hari ahad kan..hari ne 3am dh bangun, mr hubby nak pi keje, so kena lah bangun awal n masak..masak yg simple je..my hubby ne cerewet cikit bab makan..ini tak nak, itu tak suka, yg itu tak boleh, yg ini tak mau, ermmmm...cerewet sungguh..so masak yg simple je tuk bekal mr hubby..masak mee hoon goreng n nasi putih ngan lauk kegemaran mr hubby..lepas masak n mr hubby dah brangkat keje, so apa lagi, layanzzzz mata lh jwbnya..=) (nnti update resipi 2 ek)
hari ne boring sgt cos xde aktiviti yg hapening..cuma acara pindah mmindah susunan brng kt rumah je..sblh ptg buat biskut buah kana yg pnuh dgn knangan (resipi cari kat buku yg dh lama terperuk dlm cbnet, dh kusam pn warnanya)..dr remaja lg Aima memang minat buat biskut ne..jika cuti sekolah je tentu anty2 yg pakar buat kuih tu ajak tido umah dorg n tolong buat kuih..antara ramai kazen mazen Aima ne plng laku bila bulan puasa, berebut2 2 org anty ajak tido umah dia, ekikiki..mama pun suka, dpt lah escape jaga adik2 kt umah, ahaaa..n dpt la kumpul ngn kazen yg 1 kpala..

g pun tlng anty ne buat biskut syok tau, dpt duit poket tuk blnja skolah..biasa tlng anty buat biskut n kek yg customer dia tempah. kdng2 pai subuh bru siap acara bakar membakar ne..ada gak kazen yg belum pun siap bakar biskut/kek pai abis dh escape..ada kh ptot kazen tu cakap nak p toilet jap, tau2 je dh bdengkur dlm blnket, ermmm...seb bek kiter ne budak bek :) tngu lah pai smua siap, ya lah kn, takkan nk tinggalkan anty sorg2 kt dapur nnti rentung biskut/kek yg dlm oven..
p best gak tau, smbl buat biskut/kek smbl 2 gak mulut ne mengunyah non stop..myb sbb slalu tlng anty buat kuih n masak2 ne maka hobi 2 terjangkit kt mama..bukanlah expert p ok lah tuk mngenyangkan perut, heee..syok gak mengimbas kenangan zaman muda2 dlu ne kn (dh tua ke aku ne?? uhuuu...)

nnti Aima update resipi biskut buah kana tu ey, nk zZzZzZzZ dulu...nyte olz..