السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

12 April 2010

Khasiat Lengkuas, Kunyit & Halia

Kunyit
Kunyit ditanam di mana-mana. Di negara-negara Timur, kunyit digunakan sebagai pengganti saffron dan warna kuning(digunakan sewaktu menggoreng ikan dan ayam) dan sebagai ubat di negara seperti China, Jepun, Malaysia dan Indonesia. Di Malaysia ia ditanam dan boleh didapati tumbuh meliar di merata tempat. Kunyit (Cucurma domestica) adalah tumbuhan yang tumbuh sepanjang tahun. Menurut WHO, kunyit merupakan tumbuhan ubat-ubatan yang paling banyak digunakan di dunia.

Kandungan kimia:
Kunyit merupakan jenis temu-temuan yang mengandungi senyawa kimia berkeaktifan fisiologi iaitu minyak atsiri dan mengandungi senyawa kurkumin. Akar kunyit mengandungi pati dan getah. Minyak atsiri juga memberi aroma harum dan rasa khas pada umbinya. Kunyit mengandungi curcumin(zat berwarna kuning), turmeron, zingiberen, turmerol(minyak turmerin yang menyebabkan aroma dan wangi kunyit), lemak, pati dan damar.


Umbi akar yang berumur lebih dari satu tahun dipakai sebagai ubat (umbi akar bersifat mendinginkan, membersihkan, mempengaruhi bahagian perut, merangsang, melepaskan lebihan gas di usus, menghentikan pendarahan dan mencegah pengentalan darah) selain dari itu juga digunakan sebagai bahan dalam masakan. Kunyit juga digunakan sebagai ubat anti gatal dan anti kejang serta mengurangkan pembengkakan selaput lendir mulut. Kunyit juga diminum sebagai ekstrak atau diguna sebagai salap untuk mengubati bengkak.Kunyit juga berkhasiat untuk menyembuhkan hidung yang tersumbat, caranya dengan membakar kunyit dan menghidunya.


Berdasar perubatan tradisional cina, umbi akar kunyit digunakan ubat untuk sakit dada, perut, sakit lengan dan sakit pada saat haid serta luka luka. Kunyit dianggap sangat mujarab untuk menyembuhkan haid yang tidak teratur, melancarkan aliran darah dan melarutkan gumpalan darah.

Halia
Tumbuhan ini berasal dari Asia Selatan (India).Halia (Zingiber officinale) merupakan tumbuhan herba yang tumbuh sepanjang tahun. Hidup liar di ladang-ladang tanah lembab serta memperolehi banyak sinar matahari.

Kandungan kimia:
Halia mengandungi banyak atsiri, damar, mineral sineol, fellandren, kamfer, borneol, zingiberin, zingiberol, gigerol(misalnya di bahagian bahagian merah), zingeron, lipidas, asam aminos, niacin, vitamin A, B1, C dan protein. Minyak halia berwarna kuning dan kental. Minyak ini kebanyakkannya mengandungi terpen, fellandren dan dextrokamfen.

Kandungan & Manfaat:
Menurut farmakologi Belanda, umbi Zingiber officinale mengandungi 6% bahan ubat-ubatan yang sering diguna sebagai rumusan ubatan di 23 buah negara. Sejak dahulu lagi , halia dipergunakan sebagai ubat atau bahan untuk memasak. Halia boleh merangsang kelenjar pencernaan, baik untuk membangkitkan nafsu makan dan pencernaan.

Halia berguna sebagai ubat gosok untuk badan dan sakit kepala. Halia segar yang ditumbuk halus boleh digunakan sebagai ubat luar. Rasa dan aromanya pedas dapat menghangatkan tubuh dan mengeluarkan peluh. Minyak atsirinya bermanfaat untuk menghilangkan rasa lenguh, anti inflamasi dan anti bakteria. Air perahan umbinya (akar tongkat) digunakan untuk penyakit katarak. Ia juga amat baik untuk mengubati luka luar dan dalam, merawat gatal-gatal(umbinya ditumbuk halus) dan juga dapat mengubati gigitan ular.

Kegunaan lain:
Sakit kepala atau migrain, batuk, masuk angin, reumatik, lenguh pinggang, mengeluarkan angin dari perut, bengkak-benkak, mual dan mabuk dalam perjalanan, panau, digigit ular, ubat cacing gelang dan gatal akibat gigitan serangga.

Lengkuas
Terdapat 2 jenis tumbuhan lengkuas iaitu umbi(akar) berwarna putih(biasanya dipakai sebagai penyedap makanan) dan umbi merah(untuk ubat). Batangnya terdiri dari susunan pelepah daun. Daunnya bulat panjang dimana daun bahagian bawah terdiri daripada pelepah sahaja manakala bahagian atas pula lengkap dengan helaian daun. Umbinya berserat kasar dan beraroma khas. Lengkuas mengandungi minyak alpinen, kamfer, methyl-cinnamate. Lengkuas berkhasiat sebagai anti kulat, anti bakteria, menghangatkan, membersihkan darah, menambah nafsu makan, mempermudah pengeluaran angin dari dalam tubuh, mencairkan kahak, mengharumkan serta merangsang otot.

Kegunaan lain
Panau, kesakitan sewaktu haid, ubat untuk penyakit kulit, bengkak limpa, menguatkan otot yang lama tidak digerakkan dan membersihkan darah.

Cara Membuat Keju


Bahan- bahan diperlukan.
2 cawan susu segar
4 sudu teh cuka makan(bukan cuka getah ye) atau jus lemon.
Garam

Cara-cara membuatnya:
- masak susu dalam periuk dan sentiasa kacau sehingga mendidih. Pastikan sentiasa dikacau bagi mengelakkan susu hangus.
- tutup api apabila susu sudah mendidih tapi biarkan periuk atas dapur.
- masukkan 4 sudu cuka dalam susu dan kacau, susu akan bertukar menjadi dadih dan meninggalkan air dipanggil whey(aku tak tau apa dipanggil dalam bm)
- kacau rata dan biarkan selama 5-10 minit di atas dapur.
- letakkan penapis(penapis santan pun boleh) atas besen. Letakkan kain bersih atas penapis santan. Tuang dadih dalam periuk ke atas kain untuk memisahkan daripada air.
- tekan keju untuk memaksa air keluar dari keju.
- tambah sedikit garam dan tekan lagi bagi menghilangkan lembapan.
- masukkan dalam bekas atau biarkan sahaja dalam bentuk bebola.
- masukkan dalam peti sejuk. Selepas itu bolehlah dimakan seperti biasa.


Acar Timun Mentah

Bahan2:
timun - hiris nipis
nenas - hiris nipis
lobak merah - hiris nipis
bawang merah - hiris bulat
cili merah
cuka makan secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2nya:
-rendam timun dan lobak yang telah dihiris tadi ke dalam air kapur dan biarkan seketika
-kemudian toskan dan cuci bersih
-masukkan semua bahan2 di atas ke dalam mangkuk dan gaul rata.
-sesuaikan masam manis acar tadi
-simpan dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum di hidang..slmt test try :)

Puding Fruit Cocktail

Bahan2Puding:1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit coctail
1/2 cawan air
4 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh tepung custard larutkan dalam air

Cara2nya:
- campurkan semua bahan dan masak diatas api perlahan ( api kuat akan membuatkan susu berkeladak dan tak cantik). Tujuan masak diatas api hanyalah untuk hancurkan gula dan sebati. - jika rasa gula sudah hancur olehlah tutup api tersebut. Masukkan dalam freezer.

Bahan custard
1 cawan tepung custard
5 cawan air
1 sudu gula

Cara:
- campurkan semua bahan dan masak diatas api sehingga menjadi pekat dan likat dan warnanya akan bertukar dari kuning cair ke kuning yg lutsinar.
- setelah masak tuangkan ke dalam seperti bekas yang berisi puding cocktail tadi dan sejukkan. - - setelah sejuk bolehlah di hidangkan dandimakan.

tadaaaaaa......Fruit cocktail ni sedap dimakan sejuk.... =)

Sup Bebola Ikan

resipi sup bebola ikan tengiri ne sbnrnya dh Aima cipta..ori resipi tau..dh lama tak buat cos cuma Aima je yg mkn..masa bibik brsihkan peti sjuk, trnampak plak lebih ikan tengiri minggu lpas..nak goreng tntu rasa dia dh tak manis..tntu mr hubby n anak2 tak suka..tetiba je dpt idea buat sup bebola ikan..tp syg lupa nak snap pict, eheee..


Bahan2:
500gm isi ikan tengiri
5 ulas bawang putih
1 inci halia
tepung kanji
garam
serbuk perasa
serbuk lada putih
1 biji telur

Bahan2 sup:
2 ulas bawang merah -hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 biji cili merah - dihiris bulat
1 inci halia - hiris memanjang
lobak merah - potong bulat
2 biji ubi kentang - belah 4
serbuk lada putih
garam
serbuk perasa
daun bawang
daun sup
air secukupnya

Cara2nya:
-tumbuk ikan tengiri, bawang putih dan halia hingga halus
-masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih. adun hingga sebati
-pecahkan telur ke dalam adunan ikan tadi, gaul hingga rata
-masukkan tepung kanji dan uli hingga adunan ikan tidak melekat
-bulat2kan mengikut suka dan ketepikan

Cara membuat sup:
-tumis bawang merah, putih dan halia hingga garing
-masukkan air dan biarkan hingga mendidih
-perasakan dengan garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih
-kemudian masukkan ubi kentang dan biarkan sedikit empuk
-setelah itu masukkan lobak merah dan bebola ikan. biarkan hingga bebola ikan masak
-semasa menghidang tabukran cili merah, daun bawang dan daun sup. sedap di makan ketika panas

p/s: bebola ikan juga boleh digoreng dan makan dengan sos cili

Kentang Lenyek (Mashed Potatoe)

menu ne dah lama buat tapi baru hari ne dapat upload..anak Aima yang bungsu suka sgt mashed potatoe ne..masa belum tau cara nak buat, slalu gak beli kt KFC..p mana lah tahan nak beli selalu so Aima cari lah resipi ne kat internet, akhirnya dapat gak..1st time buat dh menjadi, alhamdulillah..skng ne tak payah susah melabur saham kat mana2 kedai makanan segera..buat je sndiri kat umah, terjamin bersih n berkualiti, eheeee...cuma Aima tak buat sosnya cos anak2 tak suka..mkn cam gitu je pun sodap..

Mashed Potaote
Bahan2:
4 biji kentang
1/4 cawan susu
1/4 cawan butter (suhu bilik)
sedikit garam
sedikit lada hitam - tumbuk halus

Cara2nya:
-bersihkan kentang, potong kecil2 dan rebus hingga empuk.
-campurkan susu, butter, garam dan black pepper dalam mangkuk yg agak besar.
-kisar semua bahan menggunakan mixer hingga sebati.
-siap untuk di hidang..

Menu Pagi Ahad

salam n slmt pagi..hari ne menu tuk bekpes adalah nasi lemak dan cucur udang..masak simple je, mata masih ngantuk cos lewat tidur smlm tengok konsert AF pai abis n tgh fikir tntg keta yg nak msuk spital..dah tu sambung ag tngok trek selebriti..bila dah lewat sgt nak lelapkan mata (maklum lah biasanya jam 9.30 dh msuk cimut) mata plak majok..paksa lah baca buku smbil kira kambing pai ter zzzzzzzz…..
Nasi Lemak
Bahan2:
beras – cuci dan toskan
santan – ikut suka
secubit garam
2 helai daun pandan

Cara2nya:
-masukkan semua bahan dalam periuk nasi dan tanak hingga masak.

Sambal Ikan Bilis
Bahan2:
ikan bilis – goreng terlebih dahulu
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 sudu besar lada kisar
air asam jawa
gula
garam

Cara2nya:
-tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak
-kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng, sedikit garam dan gula
-masukkan sedikit air asam jawa
-kacau hingga masak
Cucur Udang Adabi (versi malas)
Bahan2:
1 paket tepung cucur ikan bilis
1 mangkuk udang kecil
1 sudu besar tepung gandum
air secukupnya

Cara2nya:
-bancuh tepung cucur ikan bilis, tepung gandum dengan air tapi jangan sampai cair
-masukkan udang dan gaul sebati
-kemudian goreng sesudu demi sesudu
-goreng hingga masak…tadaaaa…dh siap pun.

Buku Motivasi

salam pagi ahad..hari ne Aima nak share buku-buku yang ditulis oleh Abdul Jalil Ali. Aima memang minat dengan tulisan2 Abdul Jalil Ali..beliau selalu menulis dalam majalah Keluarga, Midi dan banyak lagi lah..tulisan beliau sungguh santai tetapi penuh dengan pengajaran dan boleh dijadikan panduan hidup..lucu pun ada gak kdng2 terkena batang idung sendiri, eheee....myb ada yang telah baca...kalau tak baca lagi dapatkan di kedai buku berhampiran ey..best tau..sekadar perkongsian cos minda ag blur.. :) Aima dah ada 2 buku beliau, Asam Garam Gula & kopi n Teh Tarik Kurang Manis..buku yg satu ne, Kopi O Tanpa Gula belum masuk koleksi lg..dh bnyk kedai buku Aima cari p msh belum jumpa..ermmm..