السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

12 April 2010

Cara Membuat Keju


Bahan- bahan diperlukan.
2 cawan susu segar
4 sudu teh cuka makan(bukan cuka getah ye) atau jus lemon.
Garam

Cara-cara membuatnya:
- masak susu dalam periuk dan sentiasa kacau sehingga mendidih. Pastikan sentiasa dikacau bagi mengelakkan susu hangus.
- tutup api apabila susu sudah mendidih tapi biarkan periuk atas dapur.
- masukkan 4 sudu cuka dalam susu dan kacau, susu akan bertukar menjadi dadih dan meninggalkan air dipanggil whey(aku tak tau apa dipanggil dalam bm)
- kacau rata dan biarkan selama 5-10 minit di atas dapur.
- letakkan penapis(penapis santan pun boleh) atas besen. Letakkan kain bersih atas penapis santan. Tuang dadih dalam periuk ke atas kain untuk memisahkan daripada air.
- tekan keju untuk memaksa air keluar dari keju.
- tambah sedikit garam dan tekan lagi bagi menghilangkan lembapan.
- masukkan dalam bekas atau biarkan sahaja dalam bentuk bebola.
- masukkan dalam peti sejuk. Selepas itu bolehlah dimakan seperti biasa.


1 comment: