12 April 2010

Cara Membuat Keju


Bahan- bahan diperlukan.
2 cawan susu segar
4 sudu teh cuka makan(bukan cuka getah ye) atau jus lemon.
Garam

Cara-cara membuatnya:
- masak susu dalam periuk dan sentiasa kacau sehingga mendidih. Pastikan sentiasa dikacau bagi mengelakkan susu hangus.
- tutup api apabila susu sudah mendidih tapi biarkan periuk atas dapur.
- masukkan 4 sudu cuka dalam susu dan kacau, susu akan bertukar menjadi dadih dan meninggalkan air dipanggil whey(aku tak tau apa dipanggil dalam bm)
- kacau rata dan biarkan selama 5-10 minit di atas dapur.
- letakkan penapis(penapis santan pun boleh) atas besen. Letakkan kain bersih atas penapis santan. Tuang dadih dalam periuk ke atas kain untuk memisahkan daripada air.
- tekan keju untuk memaksa air keluar dari keju.
- tambah sedikit garam dan tekan lagi bagi menghilangkan lembapan.
- masukkan dalam bekas atau biarkan sahaja dalam bentuk bebola.
- masukkan dalam peti sejuk. Selepas itu bolehlah dimakan seperti biasa.



~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

1 comment:

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com