السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

02 May 2010

salam olz..hari ne adalah hari sabtu plng sedih dlm hidup Aima..rasa cm nak lari je tp tak tau nak pi mana, sob sob..hari yg penuh kenangan..gara2 ikan masak kari pertengkaran terjadi..=( tp takpe lah Aima jadikan hari ini sbagai panduan tuk hari mndatang..walaupun Aima rasa diri ini tak salah tp takpe..ini lah asam garam kehdupan..sehiris peria secawan madu..

Kulit Wantan


As salam pagi sabtu..dlm ksibukkan keje Aima curi2 jap update blog ksygan Aima ne..nsb baik gak hari ne miss boss tgh kuar, dpt lah ilex jap, ahaaa..Aima nak share buat kulit wantan..resipi ne Aima dpt dr beshfen Aima, alaaa yg kuat mkn tu tp bdn tak gak beso..cuma bdn kiter je yg mngembang, heeee...last mth Aima dh upload resipi wantan so hari ne upload cara buat kulit wantan la plak..f rajin cuba2 lah ye...

Kulit Wantan
Bahan2:
600 gm tepung serbaguna
sedikit tepung jagung (untuk menabur)
400 ml air – boleh tambah jika perlu
1 biji telur
1 sudu teh garam

Cara2nya:
-gaulkan tepung serbaguna dan garam bersama air (sebaik2nya air hendaklah di masukkan sedikit demi sedikit bagi memastikan ianya sesuai dengan adunan tepung)
-uli hingga menjadi doh yang lembut
-rehatkan doh selama 30 minit dan tutup dengan tuala lembab
-setelah 30 minit, uli lagi doh tadi dan biarkan 10 minit
-canai doh hingga nipis dan tabur dengan sedikit tepung jagung supaya tidak melekat
-terap dengan acuan berbentuk 4 segi atau potong mengikut suka
-lapiskan tiap-tiap keping wantan dengan tepung jagung supaya tidak melekat dan simpan dalam peti sejuk
selamat bercuti hujung minggu smua..