12 April 2010

Sup Bebola Ikan

resipi sup bebola ikan tengiri ne sbnrnya dh Aima cipta..ori resipi tau..dh lama tak buat cos cuma Aima je yg mkn..masa bibik brsihkan peti sjuk, trnampak plak lebih ikan tengiri minggu lpas..nak goreng tntu rasa dia dh tak manis..tntu mr hubby n anak2 tak suka..tetiba je dpt idea buat sup bebola ikan..tp syg lupa nak snap pict, eheee..


Bahan2:
500gm isi ikan tengiri
5 ulas bawang putih
1 inci halia
tepung kanji
garam
serbuk perasa
serbuk lada putih
1 biji telur

Bahan2 sup:
2 ulas bawang merah -hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 biji cili merah - dihiris bulat
1 inci halia - hiris memanjang
lobak merah - potong bulat
2 biji ubi kentang - belah 4
serbuk lada putih
garam
serbuk perasa
daun bawang
daun sup
air secukupnya

Cara2nya:
-tumbuk ikan tengiri, bawang putih dan halia hingga halus
-masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih. adun hingga sebati
-pecahkan telur ke dalam adunan ikan tadi, gaul hingga rata
-masukkan tepung kanji dan uli hingga adunan ikan tidak melekat
-bulat2kan mengikut suka dan ketepikan

Cara membuat sup:
-tumis bawang merah, putih dan halia hingga garing
-masukkan air dan biarkan hingga mendidih
-perasakan dengan garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih
-kemudian masukkan ubi kentang dan biarkan sedikit empuk
-setelah itu masukkan lobak merah dan bebola ikan. biarkan hingga bebola ikan masak
-semasa menghidang tabukran cili merah, daun bawang dan daun sup. sedap di makan ketika panas

p/s: bebola ikan juga boleh digoreng dan makan dengan sos cili

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com