السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

05 April 2010

Cara Membuat Telur Masin Sendiri

Bahan2:
6 biji telur itik - dibersihkan
500gm garam kasar
air secukupnya

cara2nya:
- tuang air kedalam periuk
- masukkan kesemua garam kasar
- masak air bercampur garam tadi di atas sehingga semuanya larut
- tutup api dan biarkan air garam tadi sejuk
- kemudian tuang air garam tadi di dalam balang
- masukkan telur itik ke dalam balang satu persatu.
- tutup dengan kemas dan biarkan selama lebih kurang 1 bulan
- jika hendak makan, bersihkan terlebih dahulu barulah di rebus...selamat mencuba

No comments:

Post a Comment