السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

14 April 2010

Yam Cake (Kuih Keladi)

salam..hari ne Aima nak share resipi Yam Cake, masakan cina..resipi ne dah lama, Aima dapat dari bespren berbangsa cina dari Kucing Sarawak..mula2 buat memang tak menjadi..kali kedua barulah ok, tu pun bespren Aima yg tolong, eheee...

Bahan2:
-600gm keladi – potong dadu
-340gm tepung beras
-50g tepung ubi
-1.2 litre air (dibahagi kpd 2 bhgn)
-4 cendawan kering – rendam dan hiris halus
-5 sudu teh udang kering – tumbuk halus
-150 gm isi ikan – potong dadu
-6 ulas bawang putih - cincang
-garam,gula dan lada sulah
-sedikit kiub ayam
Untuk hiasan:
-bawang goreng
-hirisan adun bawamg
-hirisan cili merah

Cara2nya:
-campurkan tepung beras dan tepung ubi dengan 1 bahagian air. Kacau rata dan ketepikan (A)
-tumis bawang putih dan udang kering hingga naik bau. Masukkan isi ikan dan cendawn. Tumis hingga masak. Ketepikan (B)
-dalam periuk berasingan, masukkan keladi, 1 bahagian air, kiub ayam, lada sulah, garam dan gula. Masak hingga mendidih. Kemudian kecilkan api (C)
-setelah itu masukkan adunan tepung (A) kedalam masakan (C). Gaul hingga adunan pekat.
-kemudian masukkan bahan (B) dan kacau seketika. tutup api
-masukkan bahan tadi ke dalam Loyang yang telah disapu majerin dan di alas dengan kertas minyak
-kukus selama 45 minit atau hingga masak
-setelah masak taburkan bawang goreng, daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.
-tunggu sejuk barulah di hidangkan

No comments:

Post a Comment