Bahan2:
-600gm keladi – potong dadu
-340gm tepung beras
-50g tepung ubi
-1.2 litre air (dibahagi kpd 2 bhgn)
-4 cendawan kering – rendam dan hiris halus
-4 cendawan kering – rendam dan hiris halus
-5 sudu teh udang kering – tumbuk halus
-150 gm isi ikan – potong dadu
-6 ulas bawang putih - cincang
-garam,gula dan lada sulah
-sedikit kiub ayam
Untuk hiasan:
-bawang goreng
-hirisan adun bawamg
-hirisan cili merah
Cara2nya:
-campurkan tepung beras dan tepung ubi dengan 1 bahagian air. Kacau rata dan ketepikan (A)
-tumis bawang putih dan udang kering hingga naik bau. Masukkan isi ikan dan cendawn. Tumis hingga masak. Ketepikan (B)
-dalam periuk berasingan, masukkan keladi, 1 bahagian air, kiub ayam, lada sulah, garam dan gula. Masak hingga mendidih. Kemudian kecilkan api (C)
-setelah itu masukkan adunan tepung (A) kedalam masakan (C). Gaul hingga adunan pekat.
-kemudian masukkan bahan (B) dan kacau seketika. tutup api
-masukkan bahan tadi ke dalam Loyang yang telah disapu majerin dan di alas dengan kertas minyak
-kukus selama 45 minit atau hingga masak
-setelah masak taburkan bawang goreng, daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.
-tunggu sejuk barulah di hidangkan
-campurkan tepung beras dan tepung ubi dengan 1 bahagian air. Kacau rata dan ketepikan (A)
-tumis bawang putih dan udang kering hingga naik bau. Masukkan isi ikan dan cendawn. Tumis hingga masak. Ketepikan (B)
-dalam periuk berasingan, masukkan keladi, 1 bahagian air, kiub ayam, lada sulah, garam dan gula. Masak hingga mendidih. Kemudian kecilkan api (C)
-setelah itu masukkan adunan tepung (A) kedalam masakan (C). Gaul hingga adunan pekat.
-kemudian masukkan bahan (B) dan kacau seketika. tutup api
-masukkan bahan tadi ke dalam Loyang yang telah disapu majerin dan di alas dengan kertas minyak
-kukus selama 45 minit atau hingga masak
-setelah masak taburkan bawang goreng, daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.
-tunggu sejuk barulah di hidangkan
No comments:
Post a Comment