01 April 2010

Khasiat Bijirin


BARLI

Merupakan bijirin yang kaya dengan vitamin E.- Banyak digunakan untuk membuat roti, minuman dan berbagai makanan yang berkhasiat.- Air rebusan barli baik untuk memulihkan tenaga bagi mereka yang baru sembuh daripada penyakit.- Ia dapat menyejukkan badan, melegakan kerongkong dan amat berkesan untuk meredakanmasalah perut meragam.- Barli juga boleh menambah selera makan dan membantu proses penghadaman makanan.
KACANG SOYA
- Merupakan sejenis makanan popular di Malaysia.
- Bijirin ini digunakan oleh penduduk tempatan untuk membuat tauhu, tempe dan kicap selain diproses untuk mendapatkan susunya.
- Kacang soya mengandungi 48 peratus protein, lesitin,vitamin dan zat galian.
- Untuk mendapatkan kulit yang cantik minumlah susu kacang soya!

BADAM
- Dapat meningkatkan kecergasan fizikal.
- Kandungan fiber yang tinggi amat bagus untuk kesihatan usus.
- Mengandungi kadar protein yg agak tinggi.
- Mengandungi zat besi, zink,copper, magnasium, kalsium dan vitamin E.
- Membantu menurunkan kadar darah tinggi disamping membantu menurunkan kolesterol.

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com