السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

20 April 2010

Daging Rendang Hitam

salam olz..hari ne tuk lunch Aima masak rendang daging hitam, sayur peria n sambal belacan tumis..resipi rendang Aima dpt dari internet, ubah suai cikit lah..baru hari ne 1st time try, alhamdulillah menjadi gak lah..mr hubby n anak2 cakap sedap, sama mcm yg jual kat resto, ekikiki...kembang smangkuk jadinya..daging rendang ne Aima dpt hasil skodeng dr internet..mmng lah tak sama kn p serupa ckt pn ok lah drpd tkde :) slmt mncuba..

Daging Rendang Hitam
Bahan2:
½ kilo daging – hiris dan rebus
1 sudu besar rempah kari }
1 sudu kecil serbuk jintan manis } disatukan
1 sudu kecil serbuk jintan putih }
1 sudu kecil serbuk ketumbar }
Serai- dititik
1 helai daun pandan
1 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
sedikit air asam jawa
kicap pekat secukupnya
garam
gula
1 labu bawang besar – belah 4
kepala rempah (kayu manis, cengkih, bunga lawang, pelaga)

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 inci halia

Cara2nya:
-tumis kepala rempah dan bahan kisar hingga garing
-masukkan rempah yang disatukan tadi dan kacau hingga rempah betul2 masak
-kemudian masukkan serai, daun pandan, daun kari dan bawang besar. Aduk rata
-setelah itu masukkan daging, kicap pekat, air asam jawa dan santan
-perasakan dengan garam dan gula
-masak hingga kuah pekat

No comments:

Post a Comment