salam…jmpa lagi di hari Jumaat yg mulia ini..ptg nnti plan nk buat bingka yg simple tuk minum petang (sempat ke, blk keje dh jam 5, eheee…) tak kira lah tuk minum petang ke tau nak ratah masa tngok tv..resipi ne simple je, nak taruh pape buah pun ok, sukatan smua sama..ne kira bahan asas lah..resipi ne dpt dari my anty yg pakar dalam bab masak memasak ne..cara sukatan pn senang, guna pape gelas lah yg ada kt umah..plan nk buat bingka labu cos labu balance hari tu msh ada lg, so drpd ter expired plak nnti lbh bek buat ssuatu yg blh mengenyangkan..jadi takdelah membazir kan..jom kita layanzzz resipi bingka labu..
Bingka Labu
Bahan2:
1 gelas gula
2 gelas tepung gandum
2 gelas santan
2 sudu nasi marjerin
2 biji telur
buah labu (direbus dan dilecek) – ikut suka
Note: boleh juga guna buah2 lain spt cempedak, durian, jagung etc..
Cara2nya:
-satukan semua bahan ke dalam mangkuk yg besar
-gaul hingga rata
-kemudian kisar kesemua bahan tadi menggunakan blender hingga halus
-sapu Loyang dengan sedikit marjerin dan lapis dengan ekrtas minyak
-masukan adunan tadi dan ratakan
-bakar pada suhu 145c selama 1 jam atau hingga bingka tersebut masak…
Bahan2:
1 gelas gula
2 gelas tepung gandum
2 gelas santan
2 sudu nasi marjerin
2 biji telur
buah labu (direbus dan dilecek) – ikut suka
Note: boleh juga guna buah2 lain spt cempedak, durian, jagung etc..
Cara2nya:
-satukan semua bahan ke dalam mangkuk yg besar
-gaul hingga rata
-kemudian kisar kesemua bahan tadi menggunakan blender hingga halus
-sapu Loyang dengan sedikit marjerin dan lapis dengan ekrtas minyak
-masukan adunan tadi dan ratakan
-bakar pada suhu 145c selama 1 jam atau hingga bingka tersebut masak…
No comments:
Post a Comment