Bahan-bahan:
1 paket tepung pulut
1 cawan air daun pandan ( jika tiada boleh guna pewarna hijau)
air secukupnya
1 keping gula Melaka } dipotong dadu
½ biji kelapa } diparut dan digaul dgn secubit garam
Cara membuatnya:
- Uli tepung pulut bersama air daun pandan dan air paip secukupnya sehingga sebati dan menjadi doh
- Bulatkan adunan kecil-kecil dan masukkan gula Melaka di dlmnya
- Didihkan air dan masukkan adunan ke dlmnya
- Biarkan seketika hingga masak (timbul)
- Angkat dan toskan
- Kemudian gaulkan dgn kelapa parut dan sedia utk dinikmati
** agar kelapa parut tahan lama dan tidak cepat basi, hendaklah kelapa parut dikukus terlebih dahulu sehingga lembut, Insya allah akan tahan lama
1 paket tepung pulut
1 cawan air daun pandan ( jika tiada boleh guna pewarna hijau)
air secukupnya
1 keping gula Melaka } dipotong dadu
½ biji kelapa } diparut dan digaul dgn secubit garam
Cara membuatnya:
- Uli tepung pulut bersama air daun pandan dan air paip secukupnya sehingga sebati dan menjadi doh
- Bulatkan adunan kecil-kecil dan masukkan gula Melaka di dlmnya
- Didihkan air dan masukkan adunan ke dlmnya
- Biarkan seketika hingga masak (timbul)
- Angkat dan toskan
- Kemudian gaulkan dgn kelapa parut dan sedia utk dinikmati
** agar kelapa parut tahan lama dan tidak cepat basi, hendaklah kelapa parut dikukus terlebih dahulu sehingga lembut, Insya allah akan tahan lama
No comments:
Post a Comment