Minyak Kacang Tanah
Masakan yang menggunakan minyak kacang tanah rasanya lebih lazat dan berkacang. Minyak ini diperbuat daripada kacang tanah yang dikukus dan mengandungi 18% lemak tepu. Minyak ini disarankan untuk masakan goreng cepat, goreng terendam dan goreng dalam kuali lombong serta leper
Minyak Bijan
Minyak bijan cerah diperbuat daripada biji bijan yang tidak dipanggang dan mempunyai rasa berkacang. Ia mengandungi lemak poli tidak tepu yang tinggi iaitu 43% dan terdiri daripada dua jenis iaitu cerah dan gelap. Minyak bijan yang dipemeringkatan mempunyai kadar pembendung asap 170C dan semi pemeringkatan titik pembendung asasnya ialah 225C
Minyak Kacang Soya
Minyak kacang soya merupakan minyak serba guna. Minyak ini melalui proses pemeringkatan yang amat tinggi. Teksturnya lembut dan versatile. Minyak yang diperbuat daripada ekstrak kacang soya ini mengandungi sitosterol yang berkhasiat menurunkan kadar kolesterol dalam darah
Minyak Sayur
Minyak sayur merupakan bahan yang dihasilkan dari sumber tumbuhan yang dikenali sebagai pokok biji minyak. Bahan ini terdiri daripada trigliserida. Kebanyakan minyak sayur adalah diperbuat daripada kcang soya dan tinggi kadar lemak mono tidak tepu dan poli tidak tepu dan rendah kadar lemak tepunya. Kebanyakan minyak sayuran dimakan secara langsung atau tidak sebagai bahan masakan. Tekstur minyak ini boleh bertindak menjadikan bahan lain kurang melekat sesama sendiri. Rasanya agak lembut dan sangat sesuai untuk masakan goreng dan membakar kuih
Minyak Jagung
Ia merupakan minyak yang paling tawar dan tinggi kandungan lemak poli tidak tepunya iaitu 62%. Ia digunakan untuk membuat marjerin, hiasan salad dan mayonis, dengan kadar pembendung asapnya yang di tahap 220C, ia adalah paling baik digunakan untuk menggoreng kerana ia boleh menahan suhu yang tingi tanpa mengeluarkan asap
Minyak Zaitun
Terdapat juga jenis minyak zaitun iaitu extra virgin olive oil, virgin olive oil dan olive oil. Selain digunakan dalam masakan, buah purba ini merupakan ubat kepada pelbagai jenis penyakit. Ia menyumbang vitamin E dan F pada tubuh. Hasil kajian menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko kanser payudara sehingga 50%
Minyak Bunga Matahari
Minyak ini diakui sebagai minyak yang baik dan merupakan minyak serbaguna. Ia juga mengandungi vitamin E yang elok untuk tubuh. Diperbuat daripada biji bunga matahari. Warnyanya kuning pucat dan rasanya tawar. Minyak ini biasa dituangkan ke atas hidangan salad
Minyak Lobak Merah
Warna minyak ini sedikit kemerah-merahan. Ia diperbuat daripada lobak merah dan kaya dengan karotena. Kelebihan utama minyak ini ialah ia anti oksida dan anti penuaan. Malah ia amat elok untuk kesihatan terutama menjadikan kulit lebih cantik dan bermaya
Minyak Kelada Sawit
Minyak ini biasa digunakan dalam masakan. Ia sesuai digunakan untuk masakan goreng, tetapi tidak sesuai untuk direnjis di atas salad. Diperbuat daripada isi kelapa sawit (palm kernel oil) selain digunakan untuk tujuan menggoreng, minyak ini juga dijadikan merjerin, shortening dan sebagainya. Minyak ini merupakan pro vitamin A yang murah berbanding minyak yang lain
Minyak Kelapa
Minyak kelapa juga merupakan minyak yang sering digunakan ketika memasak terutama untuk tujuan menggoreng dan menumis. Ia diperbuat daripada ekstrak kelapa dan kandungan minyak pada sebiji kepala tua ialah sebanyak 34.7%. minyak kelapa adalah terbaik untuk kegunaan sebagai makanan. Ia mengawal kolesterol, meningkatkan fungsi tiroid dan bantu penghadaman
Masakan yang menggunakan minyak kacang tanah rasanya lebih lazat dan berkacang. Minyak ini diperbuat daripada kacang tanah yang dikukus dan mengandungi 18% lemak tepu. Minyak ini disarankan untuk masakan goreng cepat, goreng terendam dan goreng dalam kuali lombong serta leper
Minyak Bijan
Minyak bijan cerah diperbuat daripada biji bijan yang tidak dipanggang dan mempunyai rasa berkacang. Ia mengandungi lemak poli tidak tepu yang tinggi iaitu 43% dan terdiri daripada dua jenis iaitu cerah dan gelap. Minyak bijan yang dipemeringkatan mempunyai kadar pembendung asap 170C dan semi pemeringkatan titik pembendung asasnya ialah 225C
Minyak Kacang Soya
Minyak kacang soya merupakan minyak serba guna. Minyak ini melalui proses pemeringkatan yang amat tinggi. Teksturnya lembut dan versatile. Minyak yang diperbuat daripada ekstrak kacang soya ini mengandungi sitosterol yang berkhasiat menurunkan kadar kolesterol dalam darah
Minyak Sayur
Minyak sayur merupakan bahan yang dihasilkan dari sumber tumbuhan yang dikenali sebagai pokok biji minyak. Bahan ini terdiri daripada trigliserida. Kebanyakan minyak sayur adalah diperbuat daripada kcang soya dan tinggi kadar lemak mono tidak tepu dan poli tidak tepu dan rendah kadar lemak tepunya. Kebanyakan minyak sayuran dimakan secara langsung atau tidak sebagai bahan masakan. Tekstur minyak ini boleh bertindak menjadikan bahan lain kurang melekat sesama sendiri. Rasanya agak lembut dan sangat sesuai untuk masakan goreng dan membakar kuih
Minyak Jagung
Ia merupakan minyak yang paling tawar dan tinggi kandungan lemak poli tidak tepunya iaitu 62%. Ia digunakan untuk membuat marjerin, hiasan salad dan mayonis, dengan kadar pembendung asapnya yang di tahap 220C, ia adalah paling baik digunakan untuk menggoreng kerana ia boleh menahan suhu yang tingi tanpa mengeluarkan asap
Minyak Zaitun
Terdapat juga jenis minyak zaitun iaitu extra virgin olive oil, virgin olive oil dan olive oil. Selain digunakan dalam masakan, buah purba ini merupakan ubat kepada pelbagai jenis penyakit. Ia menyumbang vitamin E dan F pada tubuh. Hasil kajian menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko kanser payudara sehingga 50%
Minyak Bunga Matahari
Minyak ini diakui sebagai minyak yang baik dan merupakan minyak serbaguna. Ia juga mengandungi vitamin E yang elok untuk tubuh. Diperbuat daripada biji bunga matahari. Warnyanya kuning pucat dan rasanya tawar. Minyak ini biasa dituangkan ke atas hidangan salad
Minyak Lobak Merah
Warna minyak ini sedikit kemerah-merahan. Ia diperbuat daripada lobak merah dan kaya dengan karotena. Kelebihan utama minyak ini ialah ia anti oksida dan anti penuaan. Malah ia amat elok untuk kesihatan terutama menjadikan kulit lebih cantik dan bermaya
Minyak Kelada Sawit
Minyak ini biasa digunakan dalam masakan. Ia sesuai digunakan untuk masakan goreng, tetapi tidak sesuai untuk direnjis di atas salad. Diperbuat daripada isi kelapa sawit (palm kernel oil) selain digunakan untuk tujuan menggoreng, minyak ini juga dijadikan merjerin, shortening dan sebagainya. Minyak ini merupakan pro vitamin A yang murah berbanding minyak yang lain
Minyak Kelapa
Minyak kelapa juga merupakan minyak yang sering digunakan ketika memasak terutama untuk tujuan menggoreng dan menumis. Ia diperbuat daripada ekstrak kelapa dan kandungan minyak pada sebiji kepala tua ialah sebanyak 34.7%. minyak kelapa adalah terbaik untuk kegunaan sebagai makanan. Ia mengawal kolesterol, meningkatkan fungsi tiroid dan bantu penghadaman
Izinkan lihat lihat Ya.... mencari dan meyeduk Ilamu....
ReplyDeletesilakan helmi zam.. free je =)
ReplyDeleteAdakah semua minyak di atas salah satu daripada minyak tanah? :)
ReplyDeleteMinyak tanah sdh stetunyalah masih dlm tanah ^_^
ReplyDelete