23 April 2010

Khasiat Tempe

-Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi, mudah dicerna sehingga baik untuk mengatasi diare dan mengelak keracunan makanan...
-Mengandung zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan sehingga menurunkan tekanan darah. Elok untuk orang yg menghidap darah tinggi...
-Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas,baik bagi penderita jantung...
-Penderita anemia. Anemia dikesan dengan rendahnya kadar hemoglobin kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitaminB12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe. Bagus untuk wanita atau model2 yang takut gemuk...
-Anti infeksi. Hasil survey menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko infeksi...
-Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol. Ini antara alternatif kalau tak larat makan oat hari2...
-Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser. Sangat bagus jika di amalkan selalu...
-Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang menyertainya, baik infeksi ataupun degeneratif. menyeimbangkan pengambilan gizi seharian...
-Mencegah timbulnya hipertension. Elok untuk yang cepat marah...
-Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis.- haaa, tak payah lah beli susu anlene yang mahal tu, makan tempe dah memadai =)

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com