السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

22 April 2010

Roti Naan

pernah makan roti naan?? roti ne makanan bangsa India, Pakisatan dan yg seangkatan dengannya..resipi roti naan ne Aima minta dari kawan yang berasal dari India..pnah satu pagi kwn tu makan roti naan tuk bekpes n cicah ngan kuah kari..tengok cam sdap je..ada gak dia offer kwn2 mkn sama tapi masa tu Aima tak makan cos dh biasa bekpes kat umah..p smpat gak mntak resipi dia tuk try bila ada masa nnti..ne dh lama terperap (seb baik tak basi) f ada yg nak try ne Aima sisipkan resipi Roti Naan

Bahan2:
125 gm tepung serbaguna
3 gm yis
1 sudu jintan putih
15 gm gula
8 gm mentega
8 gm minyak masak
1 biji telur
40 ml air suam
50 ml susu suam
sedikit bijan – untuk hiasan
mentega cair – sebagai bahan pengilat

Cara2nya:
-pukul mentega, gula, minyak masak, telur dan jintan putih hingga rata
-masukkan air dan susu, pukul lagi hngga sebati
-masukkan tepung yang telah dicampur yis sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh lembut
-uli dengan tangan dan tutup dengan tuala lembab. rehatkan 10 minit
-setelah doh naik, bahagiakan beberapa bahagian dan bulatkan seperti bebola. rehatkan lagi selama 20 minit
-tekan2kan doh hingga sedikit leper. Sapukan atas doh dengan mentega cair dan taburkan dengan bijan
-bakar selama 20-30 minit pada suhu 180c
-sedap dimakan ngan kuah kari, nyum nyum...

No comments:

Post a Comment