07 April 2010

Kuih Sapit

salam..tentu smua org tahu kuih sapit (semperti) kn..f zaman nenek moyang dulu kuih sapit ne cuma ada satu rasa je..tp skng ada mcm2 rasa..ada rasa keladi, rasa pandan, rasa coklet pun ada..tp lidah melayu tetap gak suka yg rasa ori cam nenek buat dulu..nenek Aima dulu org kg ayer, allahyarhamah nenek memang pandai buat kuih tradisi..masak2 pun sedap sama cam masakan my mom kt umah..sedap hingga menjilat tapak tangan =) resipi ne Aima mintak dari anty yg pakar buat kuih muih ne..katanya resipi ne anty dpt dr nenek..kira resipi turun temurun lah..tp org dulu2 tak pakai gram kan??main campak n agak je..so anty ubah lah ikut peredaran masa..tp hasilnya tetap sama..

Bahan2:
600gm tepung gandum } diayak bersama
300gm tepung ubi }
320gm gula pasir
1 biji telur
1½ biji kelapa – ambil santannya
Sedikit garam

Cara2nya:
- pukul telur dan gula hingga sedikit kembang menggunakan mixer
- masukkan tepung gandum dan tepung ubi yang di ayak tadi sedikit demi sedikit
- pukul hingga sebati.
- kemudian masukkan santan dan garam. Adun hingga rata
- panaskan acuan kuih sapit ke dalam minyak panas.
- tuangkan adunan pada acuan dan terus celupkan kedalam minyak panas dan biarkan hingga adunan kering kekuningan
- setelah masak keluarkan dari acuan kuih dan gulung serta merta.
- simpan dalam bekas dan tutup rapat2
- makin lama disimpan makin sedap rasanya

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com