slmt ptg olz..dalam perjalanan balik pas ambik abang dari sekolah tadi, abang tanya kat Aima, bnyk2 buah yg ada kat dunia ne, buah apa yang pakai ‘tiara’ dan badan dia punya banyak mata?? mula2 tu blurr gak di buatnya, ya lah kan dahlah kat ofis tadi otak berserabut ngan keje, hari plak panas pai sepet bijik mata, jumpa abang terus je tanya soalan yg mesti kena jawap awal tu gak.. tengahari mcm ne malas plak nak fikir mcm2..
so Aima ingat nak kenakan abang ne balik..Aima tanya lah buah tu warna apa dan macamana bentuknya..abang jawab warna kuning n bentuk dia bujur..Aima tanya lagi apa rasa dia..abang cakap rasa dia ada yang manis n ada yang masam..dah 2 Aima tanya lagi 'mama pernah ke masak buah 2?'.. Tau apa yang abang cakap? 'alaaa nda kan mama nda tau kan buah nenas tu mama selalu masak kari n kadang2 masak campur nasi goreng',ahaaaa…so Aima jawab lah nama buah tu buah nenas, eheee… budak2 lah katakan, senang je nak korek jawapan..bila tengok Aima ketawa kekek2 barulah abang prasan yg abang dah terkantoi kasik jawapan kat mama dia. ahaaa..akhirnya abang sendiri yg ketawa bagai nak rak..
bila ingat soalan abang tadi teringat plak experiment Aima minggu lepas. bila tengok nenas dah 3 hari tergolek dlm bakul tak berusik, takut ter expired plak nanti so Aima fikir nak try buat jem nanas lah..sebenarnya resepi ne main agak2 je, tak sangka pulak menjadi dapatlah di sapu kat roti buat bekpes, save cikit budget kan..
JEM NENAS
bila ingat soalan abang tadi teringat plak experiment Aima minggu lepas. bila tengok nenas dah 3 hari tergolek dlm bakul tak berusik, takut ter expired plak nanti so Aima fikir nak try buat jem nanas lah..sebenarnya resepi ne main agak2 je, tak sangka pulak menjadi dapatlah di sapu kat roti buat bekpes, save cikit budget kan..
JEM NENAS
Bahan2:
1 biji nenas
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula batu
½ sudu the esen vanilla
Cara2nya:
-parut nanas tanpa air dan masak di atas api sehingga keluar jusnya
-masukkan gula pasir dan kacau sebati
-kemudian masukkan gula batu dan esen vanilla
-kacau sehingga kering dan berwarna kekuning2an
-setelah sejuk masukkan kedalam bekas dan simpan dalam peti sejuk untuk lebih memekatkan jem tadi
p/s: jgn lupa try ek
1 biji nenas
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula batu
½ sudu the esen vanilla
Cara2nya:
-parut nanas tanpa air dan masak di atas api sehingga keluar jusnya
-masukkan gula pasir dan kacau sebati
-kemudian masukkan gula batu dan esen vanilla
-kacau sehingga kering dan berwarna kekuning2an
-setelah sejuk masukkan kedalam bekas dan simpan dalam peti sejuk untuk lebih memekatkan jem tadi
p/s: jgn lupa try ek
No comments:
Post a Comment