Bahan2:
1 kilo daging
5 ulas bawang merah }
3 ulas bawang putih } di tumbuk
1 inci halia }
kicap manis }
kicap masin } secukupnya
2 labu bawang besar - hiris
2 sudu besar cili kisar
santan secukupnya
garam
2 labu bawang besar - hiris
2 sudu besar cili kisar
santan secukupnya
garam
gula
sedikit air asam jawa
sedikit air asam jawa
Cara2nya:
-perapkan daging bersama kicap manis dan masin..rehatkan selama 1 jam
-tumis bawang yang ditumbuk dan bawang besar sehingga kuning dan wangi
-masukkan cili boh dan masak hingga garing dan naik minyak
-kemudian masukkan daging yg diperap tadi dan goreng seketika
-tambahkan santan kedalam daging dan biarkan sehingga daging empuk
-perasakan dengan garam dan gula
-biarkan seketika sehingga kuah agak pekat
-setelah masak hidangkan bersama nasi ataupun roti
-kemudian masukkan daging yg diperap tadi dan goreng seketika
-tambahkan santan kedalam daging dan biarkan sehingga daging empuk
-perasakan dengan garam dan gula
-biarkan seketika sehingga kuah agak pekat
-setelah masak hidangkan bersama nasi ataupun roti
p/s: kalau suka boleh di tabur kacang jagus untuk hiasan..n lagi sedap dimakan dengan nasi minyak..nyam nyam..
No comments:
Post a Comment