salam..smua org tau tempoyak kan?? f ada yg lum tau tempoyak adalah isi durian putih yg telah diperasakan dengan sedikit garam n disimpan dlm peti sejuk dlm bberapa hari..rasa tempoyak ne masam2 cikit lah..kat Brunei tempoyak biasa dibuat 'cacah' tuk dimakan bersama dengan ambuyat (makanan asli Brunei)..tp Aima plng suka tempoyak tumis ngan udang segar, fuhhh!!!! sedap sungguh bila mkn ngan nasi panas2..tuk wat 'cacah ambuyat' plak msti pedas2..baru lah ngam..apalagi bila mkn ramai2, besh giler..
korang tau caner nak wat tempoyak?? alaaa senang je, ne Aima share kan cara buat tempoyak ek..yg penting kbersihan kena jaga f tak tempoyak blh cepat basi n berkulat..org kata buat sndiri lebih sedap dari beli n terjamin kbersihan serta kualiti tempoyak tersebut..so takdelah kiter was was nak mkn..
Bahan2:
isi durian putih
secubit garam
Cara2nya:
- asingkan isi durian dari biji dan lumatkan dengan menggunakan sudu
- kemudian masukkan sedikit garam dan gaul hingga sebati
- masukkan isi durian tadi ke dalam bekas yang berpenutup rapat
- simpan di dalam peti sejuk
p/s: makin lama disimpan makin sedap rasanya..
isi durian putih
secubit garam
Cara2nya:
- asingkan isi durian dari biji dan lumatkan dengan menggunakan sudu
- kemudian masukkan sedikit garam dan gaul hingga sebati
- masukkan isi durian tadi ke dalam bekas yang berpenutup rapat
- simpan di dalam peti sejuk
p/s: makin lama disimpan makin sedap rasanya..
No comments:
Post a Comment