06 May 2010

Samosa

salam..korg pandai mkn samosa? bentuk samosa lbh kurang cam popia cuma bentuk 4 segi..samosa ne femes time puasa..sbnarnya susah gak nak dptkan samosa ne kn??biasa ada dijual kat resto mamak bulan puasa..hari2 biasa mmng susah nak jumpa..Aima n mr hubby cukup suka ngan samosa ne..anak2 tak suka cos rasa dia pedas2 cikit..kdng bila time 'tsliur' Aima ajak lah mr hubby p resto kat serusop area. tmpt biasa Aima beli time puasa..puas kuar masuk resto tnya ada samosa tak?? satu resto pun tak jual, mamak tu kata bulan puasa saja dorng jual, hari2 biasa mmng takde..alahaii!!! time nak mkn ne lah tak jmpa2..so last2 Aima tnya kat kwn bngsa India caner nak buat samosa ne..aduhaiii!!! senang rupanya..sama je cam buat popia cuma yg berbeza adalah lada hitam n cara mmbungkus je, ahaaa...so jgn lupa try resipi samosa ori dr India ne ey..

Bahan2:
1/2 kilo daging/ayam cincang
1/2 kilo ubi kentang - potong dadu
bawang besar - potong dadu
bawang putih - tumbuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar rempah kurma
daun sup
daun bawang
1 sudu teh lada hitam
garam
serbuk perasa

Cara2nya:
-tumis bawang putih, bawang besar dan lada hitam hingga naik bau
-kemudian masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis dan jintan putih yang telah dicampur dengan sedikit air. masak hingga pecah minyak
-masukkan daging cincang dan goreng hingga masak
-kemudian campurkan kentang dan masak hingga kentang empuk
-bubuh sedikit air untuk mengempukkan kentang
-setelah agak kering, perasakan dengan garam dan serbuk perasa
-lastly masukkan daun sup dan daun bawang
-sejukkan terlebih dahulu baru dibungkus dengan kulit popia
-lipat segitiga atau ikut kepandaian masing2..
-goreng menggunakan minyak yang panas

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com