
Rempah lima
Sejenis campuran rempah yang popular sejak dulu lagi. Ia mengandungi bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, biji benih, jintan hitam dan biji lada Szechuan

Rasanya tawar, berbentuk rumpai laut kering berwarna hitam

Sos Hoisin
Sejebis sos Cina pekat, manis, pedas dan warna merah manggis. Kerap digunakan sebagai sos barbeku. Ia diperbuat daripada biji soya, bawang putih, cili merah dan pelbagai rempah lain

Sirap hitam tebal iaitu satu keluaran sampingan penapisan gula. Rasanya sedikit pahit. Kurang manis daripada madu tetapi lebih berkhasiat daripada gula
Daun kemangi
Daun basil

Halwa
Manisan yang diperbuat daripada buah-buahan ataupun tepung
Manisan yang diperbuat daripada buah-buahan ataupun tepung
Sos peri-peri
Sos cili yang mempunyai rasa yang sangat pedas, sering digunakan di dalam masakan Brazil, Afrika dan portugis.
Sos cili yang mempunyai rasa yang sangat pedas, sering digunakan di dalam masakan Brazil, Afrika dan portugis.
Lemak sayuran
Seakan mentega tetapi berwarna putih. Sering digunakan di dalam resipi roti bertujuan untuk melembutkan tekstur roti

Asam gelugur
Asam keping
Asam keping
Bakso
Sup bebola daging

Cendawan Cina
Cendawan yang berwarna putih atau hitam yang dijual kering. Sebelum memasaknya perlu direndam terlebih dahulu

Sejenis gula yang dihasilkan daripada susu, turut dikenali sebagai ‘gula susu’. Rasanya sedikit manis dan merupakan gula semulajadi yang digunakan dalam formula bayi dan gula-gula
Nashi
Juga dipanggil buah pir Asia. Buah ini mempunyai rasa, bentuk dan kerangupan gabungan
Juga dipanggil buah pir Asia. Buah ini mempunyai rasa, bentuk dan kerangupan gabungan
No comments:
Post a Comment