07 May 2010

Glosari Kulinari

 
Rempah lima
Sejenis campuran rempah yang popular sejak dulu lagi. Ia mengandungi bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, biji benih, jintan hitam dan biji lada Szechuan

Rumpai laut
Rasanya tawar, berbentuk rumpai laut kering berwarna hitam

 
Sos Hoisin
Sejebis sos Cina pekat, manis, pedas dan warna merah manggis. Kerap digunakan sebagai sos barbeku. Ia diperbuat daripada biji soya, bawang putih, cili merah dan pelbagai rempah lain

Molasses
Sirap hitam tebal iaitu satu keluaran sampingan penapisan gula. Rasanya sedikit pahit. Kurang manis daripada madu tetapi lebih berkhasiat daripada gula

Daun kemangi
Daun basil 

 
Halwa
Manisan yang diperbuat daripada buah-buahan ataupun tepung 

Sos peri-peri
Sos cili yang mempunyai rasa yang sangat pedas, sering digunakan di dalam masakan Brazil, Afrika dan portugis.




Lemak sayuran
Seakan mentega tetapi berwarna putih. Sering digunakan di dalam resipi roti bertujuan untuk melembutkan tekstur roti


 
Asam gelugur
Asam keping 


BaksoSup bebola daging 

 Cendawan Cina

Cendawan yang berwarna putih atau hitam yang dijual kering. Sebelum memasaknya perlu direndam terlebih dahulu 

Laktosa
Sejenis gula yang dihasilkan daripada susu, turut dikenali sebagai ‘gula susu’. Rasanya sedikit manis dan merupakan gula semulajadi yang digunakan dalam formula bayi dan gula-gula 

Nashi
Juga dipanggil buah pir Asia. Buah ini mempunyai rasa, bentuk dan kerangupan gabungan


~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com