11 February 2012

Karipap Mini

Bahan2 untuk kulit karipap:

1 cawan tepung gandum

1 sudu besar mentega - cairkan

air secukupnya untuk menguli

secubit garam masukkan kedlm air


Cara2nya:

-masukkan mentega ke dalam tepung dan ramas hingga rata

-kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh dan diamkan beberapa minit


Inti Daging:

ubi kentang dipotong dadu
daging cincang secukupnya

rempah kari daging + sedikit rempah kunyit

1 labu bawang besar dipotong dadu

5 ulas bawang merah-ditumbuk

2 ulas bawang putih -ditumbuk

sedikit halia
gula
garam
daun kari jika suka

Cara2nya:
- Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga kekuningan.
- Masukkan rempah kari yang dicampur dengan sedikit serbuk kunyit, masak hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan kentang dan kacau sehingga empuk.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa. Biarkan sejuk sebelum mengisi kedalam kulit karipap

Tips: Goreng dengan minyak yang banyak (goreng terendam) dan api perlahan.  Boleh juga di frozen.  Biasanya Aima buat banyak dan simpan dalam freezer, bila nak masak defrost dulu dalam micro atau biarkan di luar hingga lembut sikit baru di goreng.  Selamat Mencuba...
~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com