Tanaman serai
wangi dipercayai berasal sama ada dari Selatan India atau Sri Lanka.
Serai wangi juga tumbuh liar di kebanyakan negara di Asia Tropika,
Amerika dan Afrika. Di Negara kita, serai wangi biasanya ditanam di
halaman rumah sebagai tanaman dapur dan kebelakangan ini terdapat
beberapa pengusaha yang berminat untuk menanamnya bagi menghasilkan
minyak pati. Serai wangi ialah sejenis tanaman rumput yang tinggi dan
mempunyai rimbunan daun yang lebat. Ia boleh tumbuh sehingga
1.0–1.5 m. Daunnya bersifat tirus, panjang sehingga 70 – 80 cm dan 2
– 5 cm lebar. Ia berwarna hijau muda, kasar dengan urat yang selari
dan mempunyai aroma yang lebih kuat jika dibandingkan dengan serai
makan. Serai wangi jarang berbunga dan hanya berbunga bila sudah
cukup matang iaitu pada peringkat umur melebihi 8 bulan.
Khasiat dan Kegunaan
Dari segi
ubatan tradisional serai wangi digunakan untuk rawatan selepas
bersalin dan pening kepala. Caranya adalah dengan menggunakan air
rebusannya sebagai mandian atau dibasahkan kepala dan dilapkan pada
seluruh badan. Ia juga banyak digunakan dalam menghasilkan minyak
urut untuk mengatasi masalah kebas-kebas, lenguh-lenguh, gigitan
serangga dan kembung perut. Bagaimanapun di kebanyakan negara serai
wangi ditanam khas untuk pengeluaran minyak patinya. Serai wangi
menghasilkan minyak pati yang dikenali sebagai `citronella oil’ di
pasaran antarabangsa. Minyak sitronela mengandungi dua bahan kimia
penting iaitu sitronelal dan geraniol. Sitronelal dan geraniol amnya
digunakan untuk bahan dasar pembuatan ester-ester seperti hidroksi
sitronelal, genaniol asetat dan mentol sintetik yang mempunyai sifat
lebih stabil dan banyak digunakan dalam industri wangi-wangian.
Hidroksi sitronelal penting untuk sabun dan minyak wangi yang berharga
tinggi, manakala mentol untuk bahan dasar ubat batuk, ubat gigi dan
pencuci mulut.
No comments:
Post a Comment