05 May 2012

~Mengenal Rempah Ratus Masakan~


Dalam masakan masyarakat kita ada pelbagai jenis rempah ratus, yang dijadikan sebagai penyedap makanan.  Antaranya adalah:

1. Ketumbar
ketumbar.jpg ketumbar1.jpg
Digunakan untuk menambah kesedapan makanan seperti kari dan rendang. Buahnya mempunyai aroma pedas dan sedap. Daunnya juga sering digunakan dalam masakan. Selain itu, ketumbar juga menambahkan rasa dalam masakan lain seperti bubur nasi, ayam atau ikan goreng dan sebagainya.

2. Jintan Manis
jintan-manis1.jpg jintan-manis.jpg
Berbau harum. Rupanya seperti padi tetapi saiznya lebih halus dan kecil. Ditumbuk atau dikisar apabila hendak digunakan. Masakan yang berempah seperti kari, kurma dan rendang biasanya menggunakan rempah ini sebagai bahan perasa tambahan.

3. Jintan Putih
jintan-putih.jpgjintan-putih-1.jpg
Mempunyai bau yang kuat. Mempunyai bentuk seperti padi. Lebih besar daripada Jintan manis. Kegunaannya juga sama.

4. Halba
halba.jpg halba-1.jpg
Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih.

5. Buah Pelaga
buah-pelaga.jpg
Juga dikenali sebagai katepus, kepulaga, puar dan tebus batu. Selain digunakan untuk masakan, orang India dan Arab suka mencampurkannya dalam minuman teh.

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com