Dalam masakan masyarakat kita ada pelbagai jenis rempah ratus, yang dijadikan sebagai penyedap makanan. Antaranya adalah:
1. Ketumbar
Digunakan
untuk menambah kesedapan makanan seperti kari dan rendang. Buahnya
mempunyai aroma pedas dan sedap. Daunnya juga sering digunakan dalam
masakan. Selain itu, ketumbar juga menambahkan rasa dalam masakan lain
seperti bubur nasi, ayam atau ikan goreng dan sebagainya.
2. Jintan Manis
Berbau harum. Rupanya seperti padi tetapi saiznya lebih halus dan kecil.
Ditumbuk atau dikisar apabila hendak digunakan. Masakan yang berempah
seperti kari, kurma dan rendang biasanya menggunakan rempah ini sebagai
bahan perasa tambahan.
3. Jintan Putih
Mempunyai bau yang kuat. Mempunyai bentuk seperti padi. Lebih besar daripada Jintan manis. Kegunaannya juga sama.
Juga
dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama
seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih.
5. Buah Pelaga
Juga
dikenali sebagai katepus, kepulaga, puar dan tebus batu. Selain
digunakan untuk masakan, orang India dan Arab suka mencampurkannya dalam
minuman teh.
No comments:
Post a Comment