Bawang putih bukan
sekadar penyedap masakan. Malahan ia berkhasiat untuk kesihatan
manusia. Khasiatnya telahpun diketahui pada tahun 5000 sebelum Masihi
berdasarkan tulisan-tulisan purba orang-orang Babylon, Greek, Roman dan
Mesir.Orang-orang Mesir purba percaya memakan bawang putih setiap hari
untuk mendapatkan tenaga dan ketahanan badan.
Pekerja
yang membina piramid juga dikatakan banyak memakan bawang putih.
Orang-orang Greek pula menggunakannya untuk memulihkan penyakit typhus
dan dysentary iaitu penyakit berak darah serta mengelakkan jangkitan
bakteria dan gangrene pada luka semasa perang.
Para saintis pula mendapati bahawa bawang putih mengandungi alliin, terbitan sejenis asid amino. Apabila ditumbuk atau dihancurkan bawang putih akan mengeluarkan sejenis enzim yang dipanggilallinase yang akan menukarkan alliin kepada allicin iaitu sejenis antibiotik yang mengandungi tindakan antibakteria yang bersamaan dengan 1 % penisilin. Oleh itu bawang putih sesuai digunakan untuk merawat luka-luka. Memakan bawang putih dengan kadar yang tetap akan memberi perubahan yang besar kepada pesakit jantung aterosklerotik. Ianya juga dikatakan boleh mengurangkan tekanan darah kerana metilalil trisulfat yang terdapat pada bawang putih berfungsi mengembangkan dinding pembuluh darah. Kajian juga menunjukkan bahawa bawang putih menipiskan platelet darah dengan menghalang pengumpulan darah. Oleh itu serangan jantung dapat dielakkan. Bawang putih juga agen anti kulat. Ia berkesan untuk merawat jangkitan kulat yang sering dihadapi oleh ahli-ahli sukan di bahagian kaki mereka (Candida albicans). Ianya juga berkesan mengelakkan jangkitan 20 % kulat lain.
Satu
kajian di China menunjukkan bawang putih berkesan untuk menyembuhkan
penyakit Cytococcol Meningitis, iaitu sejenis penyakit radang otak yang
berbahaya. Bawang putih juga boleh menyembuhkan penyakit selsema dan
demam selsema. Allicin yang bertindak menghalang tindakan bakteria di
dalam saluran pernafasan. Dengan ini masalah hidung tersumbat dan
influenza boleh diatasi. Bawang putih juga kaya dengan protein, vitamin
A,C, tiamin dan galian-galian surih seperti tembaga, zink ,
kalsium,potassium, sulfur, germanium dan selenium.
Kegunaan bawang putih yang lain:
~ Membuang angin
~ Menambah dan mengawal selera makan
~ Mengurangkan sakit gigi,gusi dan gigi yang longgar
~ Merawat batuk dan batuk kering
~ Merawat selesema
~ Merawat sakit telinga
~ Menghalau serangga
~ Merawat bisul dengan menuamnya
No comments:
Post a Comment