02 July 2012

~Glosari Kulinari~


Salam semua.  Dah lama rasanya Aima tak share info kulinari ne kan.  Tadi masa godek-godek dokumen dalam lappy terjumpa la glosari kulinari ne yang dah lama terperap dalam lappy, nasib baik tak basi n berkulat, hakhakhak...Sebenarnya Aima suka ngan info kulinari ne sebab Aima boleh tahu macamana rupanya bahan masakan yang memang biasa kita guna atau dengar tetapi tak tahu apa nama atau rupanya, sekurang-kurangnya kita dapat manfaat dari info ne kan. . K la olz jom kita selongkar =)

 
 
Kapur sirih
Berwarna putih yang dihasilkan daripada cengkerang siput laut yang telah dibakar.  Biasanya kapur sirih dimakan bersama daun sirih, gambir dan pinang.  Dan juga menjadi salah satu bahan untuk membuat kuih tradisional

Daging tenderloin
Bahagian belakang atau sisi lembu yang paling lembut, juga dipanggil daging batang pinang

 
Daun kari
Daun bersaiz kecil yang berwana hijau, sering digunakan di dalam masakan India,  mempunyai aromanya yang kuat

 
Sos peri-peri
Sos cili yang mempunyai rasa yang sangat pedas, sering digunakan di dalam masakan Brazil, Afrika dan Portugis.  Ada dijual disupermarket.
 
 
Sos tiram
Sos berwarna hitam yang dibuat daripada kicap soya dan tiram.  Sering digunakan di dalam masakan sayur dan sebagainya

 
Ajinomoto
Produk bahan perasa jepun monosodium gulmate (MSG) yang digunakan di dalam resipi untuk menyedapkan makanan

Cencaluk
Anak udang yang telah diproses, dijual di dalam botol

 
Kertas aluminium (aluminium foil)
Kertas timah nipis yang digunakan untuk membungkus makanan.  Sesuai digunakan untuk membalut makanan yang dibakar

 
Quiche
Sejenis pastry yang cukup popular di Perancis yang diperbuat daripada telur, susu dan dicampur dengan daging dan sayur-sayuran

 
Minyak sayuran
Minyak yang digunakan di dalam masakan seperti minyak jagung, minyak bunga matahari dan minyak kacang soya

 
Budu
Sejenis sos yang dibuat daripada ikan bilis.. digunakan sebagai bahan pencicah atau pun perasa makanan. 

Sambal bajak (badjak)
Ia adalah sejenis sambal yang terdapat di Indonesia yang diperbuat daripada cili merah yang digoreng di dalam minyak, bawang putih, asam, buah keras dan lain-lain perencah (kaya rasa dan lebih gelap)

 
Fucuk
Tauhu kering
  

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com