Salam semua. Dah lama rasanya Aima tak share info kulinari ne kan. Tadi masa godek-godek dokumen dalam lappy terjumpa la glosari kulinari ne yang dah lama terperap dalam lappy, nasib baik tak basi n berkulat, hakhakhak...Sebenarnya Aima suka ngan info kulinari ne sebab Aima boleh tahu macamana rupanya bahan masakan yang memang biasa kita guna atau dengar tetapi tak tahu apa nama atau rupanya, sekurang-kurangnya kita dapat manfaat dari info ne kan. . K la olz jom kita selongkar =)
Kapur sirih
Berwarna putih
yang dihasilkan daripada cengkerang siput laut yang telah dibakar. Biasanya kapur sirih dimakan bersama daun
sirih, gambir dan pinang. Dan juga
menjadi salah satu bahan untuk membuat kuih tradisional
Daging tenderloin
Bahagian belakang
atau sisi lembu yang paling lembut, juga dipanggil daging batang pinang
Daun kari
Daun bersaiz
kecil yang berwana hijau, sering digunakan di dalam masakan India, mempunyai aromanya yang kuat
Sos peri-peri
Sos cili yang
mempunyai rasa yang sangat pedas, sering digunakan di dalam masakan Brazil,
Afrika dan Portugis. Ada dijual
disupermarket.
Sos berwarna hitam
yang dibuat daripada kicap soya dan tiram.
Sering digunakan di dalam masakan sayur dan sebagainya
Ajinomoto
Produk bahan
perasa jepun monosodium gulmate (MSG) yang digunakan di dalam resipi untuk
menyedapkan makanan
Cencaluk
Anak udang yang
telah diproses, dijual di dalam botol
Kertas aluminium (aluminium foil)
Kertas timah nipis
yang digunakan untuk membungkus makanan.
Sesuai digunakan untuk membalut makanan yang dibakar
Quiche
Sejenis pastry
yang cukup popular di Perancis yang diperbuat daripada telur, susu dan
dicampur dengan daging dan sayur-sayuran
Minyak sayuran
Minyak yang
digunakan di dalam masakan seperti minyak jagung, minyak bunga matahari dan
minyak kacang soya
Budu
Sejenis sos yang dibuat
daripada ikan bilis.. digunakan sebagai bahan pencicah atau pun perasa
makanan.
Sambal bajak
(badjak)
Ia adalah sejenis
sambal yang terdapat di Indonesia yang diperbuat daripada cili merah yang
digoreng di dalam minyak, bawang putih, asam, buah keras dan lain-lain perencah
(kaya rasa dan lebih gelap)
Fucuk
Tauhu kering
No comments:
Post a Comment