10 July 2012

~Karipap Daging~

Salam olz. Dah lama resipi karipap ne terperap dalam draft, baru hari ini berkesempatan nak share ngan korang semua.  Aima dapat resipi ne dari mak saudara yang memang pakar dalam bab masak memasak n membuat kuih muih.  Karipapnya kecik n comel je, tak guna acuan karipap langsung, semua manual n rasa pun boleh tahan.  F nak try, amik resipi di bawah ne ye..

Karipap Daging
Bahan-bahan untuk pastri karipap
4 cawan tepung gandum
4 sudu besar majerin atau minyak sayur
1/2 cawan air untuk menguli
secubit garam

Cara membuat kulit karipap:
- Ayak tepung terlebih dahulu. 
- Kemudian masukkan majerin ke dalam tepung tadi dan ramas hingga rata.
- Masukkan air yang telah di bubuh dengan  sedikit garam sedikit demi sedikit (jangan bubuh sekaligus sebab tekstur tepung berbeza mengikut jenama) dan uli sehingga menjadi doh dan tak melekat kat tangan. 
- Biarkan seketika.

Bahan-bahan untuk inti:
-Sukatannya Aima main anggar dan campak-campak je, buatlah ikut selera masing-masing..
Daging cincang
Ubi kentang - dipotong dadu (kentang ne Aima rebus separuh masak terlebih dahulu)
Rempah kari Daging
Sedikit serbuk kunyit

1 labu bawang besar - dipotong dadu
Bawang merah - ditumbuk halus
Bawang putih - dirumbuk halus
Sedikit halia - ditumbuk halus
Garam
Gula
Sedikit daun kari

Cara membuat inti:
- Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan hali yang telah di tumbuk tadi hingga kekuningan.
- Masukkan sedikit daun kari dan tumis sebentar
- Kemudian masukkan rempah kari yang telah di campurkan dengan sedikit serbuk kunyit dan di bancuh dengan sedikit air.  Tumis hingga pecah minyak
- Setelah rempah kari masak masukkan daging cincang dan kentang.
- Masukkan sedikit air agar daging dan ubi eknatang masak sempurna. 
- Setelah itu masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing-maisng. 
- Masak hingga kering tapi hendaklah di kacau selalu agar rempah kari tak hangus
- Jika ingin inti tadi pekat boleh juga di masukkan sedikit tepung jagung yang telah di bancuh dengan sedikti air.
- Setelah inti tadi sejuk, bolehlah di bubuh dalam kulit karipap tadi
- Goreng dengan api sederhana

Selamat Mencuba ~,~

note: minta maaf mutu gambar kruang memuaskan, al maklum lah bukan jurugambar profesional, uhuhuuu...

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com