السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

22 April 2010

Kuih Lenggang (Kuih Ketayap)

salam pagi rabu..tntu smua dah tau kuih tradisional ne kan..kat Brunei di panggil Kuih Lenggang, myb sbb diambil nama sempena melenggang adunan tepung semasa proses untuk buat kulit didalam pan (dlm bahasa Brunei 'plinggangan')..myb sal tu lah nama dia Kuih Lenggang, eheee...kuih lenggang ne bnyk di jual di gerai2, tamu, pasar malam dan kedai2 runcit..rasanya manis dan lemak..

Bahan2 Untuk Kulit:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
secubit garam
1 sudu besar air pandan
1 biji telur
sedikit pewarna hijau

Bahan2 Inti:
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula
secubit garam
sedikit air

Cara membuat kulit:
-campurkan semua bahan dan pastikan tidak terlalu pekat dan tapis
-panaskan kuali leper (pan non stick) dan sapu minyak bersama daun pandan
-masukkan satu sudu besar adunan tepung dan lenggang2kan (pusing2kan) hingga rata dan menjadi kuih dadar
-angkat dan ketepikan

Cara membuat inti:
-masak gula bersama air dan daun pandan sehingga larut dan pekat
-setelah pekat, masukkan kelapa parut dan secubit garam
-masak hingga kering dan bertukar warna kekuningan
-kemudian bubuh inti di atas kulit tadi dan gulung
-sedia tuk dihidang

Sekaya Labu

sebelum ne Aima ada share bingka labu so hari ne Aima share sekaya labu plak..anak2 suka mkn sekaya ne sbb rasa dia lembut bila di makan..resipi pun simple..senang nak cari bahan2 ne kat rumah..try ey..


Sekaya Labu
Bahan2:
1/2 biji labu kuning
5 biji telur
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan gula pasir
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
sedikit pewarna kuning


Cara2nya:
-rebus buah labu n lecek hingga lumat
-masukkan labu dan semua bahan ke dalam blender. Blend hingga halus.
-panaskan kukusan
-alas loyang dengan kertas minyak dan sapu sedikit marjerin
-tuangkan bahan yang di blend tadi ke dalam loyang ukuran
-kukus selama 30 minit atau hingga kuih masak (cucuk dengan garfu, jika tidak ada yang melekat tu tandanya dah masak)
-sejukkan dahulu sebelum dipotong

21 April 2010

Puding Jagung Kastard

smlm anak dara Aima request pudding atau agar2..dr ptg lg kakak merengek suh Aima buat desert tuk mlm..biasa org mkn desert pas mkn tp anak2 Aima suka makan desert time tngok tv..so Aima bukak almari n cari pape bahan yg ada..tngok ada kastard n susu cair..terpacul la idea nk wat pudding kastard jagung yg simple..memang simple pun, bubuh je smua bahan dlm blender, dah tu kukus..ne lah kes amplas (malas), ahaaa.. nsb baik menjadi..alhamdulillah
Puding Jagung Kastard
Bahan2:
1 tin susu cair
1 tin jagung
3 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 sudu besar susu manis
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning

Cara2nya:
-blend semua bahan menggunakan blender
-tapis kedalam Loyang
-kukus selama 25 minit atau hingga keras
-sejukkan sebelum dipotong..lagi sedap jika di simpan semalaman dlm peti sejuk