15 April 2010

Kepak Panggang Bawang Putih

Hari ne masak kepak ayam panggang dengan bawang putih untuk lunch..anak2 cakap dh lama mama dorng ne tak masak resepi tu..bukanlah tak nak masak tapi leceh nak tunggu sayap ayam tu masak..ag pun lunch break cuma 1 jam je, ambil anak2 blk sklh pun makan masa gak..pas tu kne masuk ofis blk, ermmm..so tuk tak menghampakan permintaan anak2, Aima pun marinate kepak ayam awal pagi b4 keje, biar bahan dia meresap..dh siap Aima masukkan dlm peti sejuk n dah set time kat my ‘bibik’ tuk panggang ayam tu kai oven..seb baik ada P.A ne kan, senang ckt keje, eheee…..


Bahan2:

1 kg sayap ayam

8 ulas bawang putih

2 inci halia

madu

kicap cair

kicap manis

minyak bijan

garam

sedikit serbuk perasa


Cara2nya:

-gaul kesemua bahan dan perap selama lebih kurang 2-3 jam

-panggang dalam oven hingga masak sambil disapu2kan dengan lebihan perapan tadi menggunakan serai yang di titik

-setelah masak hidangkan dengan sos (kicap yang telah dicampur dengan cili padi dan sedikit air perahan limau kasturi) perrhhhh…sedap makan ngan nasi panas2..org kata kucing mengeow pun tak peduli, heee…

p/s: nanti Aima upload pict dia ey...


~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com