salam..smlm Aima tak brapa shat..abis smua bdn sakit..gaknya tlebih duduk @ofis, ahaaa..so nak msk mcm2 tuk dinner rasa malas lah plak..siang dh masak banyak so mlm nk msk yg simple je yg anak2 suka..ag pun mr hubby keje so dpt lah msk yg stakat tuk mengenyangkan perut =) bukak peti sejuk, tnampak cheddar cheese n mushroom lbh wat pizza smlm..so tkuar lah idea nk wat ommelette..anak2 pun suka..dorg ne jnji nmpk telur tntu bselera mkn..
Bahan2:
4 biji telur
cheddar cheese - diparut
cendawan butang - hiris nipis
sedikit serbuk lada hitam
sedikit susu usu cair
Cara2nya:
- pecahkan telur. aduk dengan susu cair dan serbuk lada hitam. kacau rata (seperti membuat telur dadar)
- panaskan kuali dan lengserkan sedikit mentega
- kemudian goreng cendawan sebentar
- masukkan telur dan ratakan hingga sekeliling kuali. pastikan sentiasa kecil dan jgn terbalikan telur
- bila telur dah agak garing bhg bawah dan bhg atas dah kering, taburkan cheddar parut di atasnya
- kemudian telur di lipat dua dan diamkan sebentar
- setelah itu angkat dan sedap dihidang ketika panas
p/s: kalau nak omelette tu tebal, asingkan putih & kuning telur. Pukul putih telur hingga naik, berbuih semua, baru masukkan kuning telur & kacau perlahan-lahan sebelum dimasak.
Bahan2:
4 biji telur
cheddar cheese - diparut
cendawan butang - hiris nipis
sedikit serbuk lada hitam
sedikit susu usu cair
Cara2nya:
- pecahkan telur. aduk dengan susu cair dan serbuk lada hitam. kacau rata (seperti membuat telur dadar)
- panaskan kuali dan lengserkan sedikit mentega
- kemudian goreng cendawan sebentar
- masukkan telur dan ratakan hingga sekeliling kuali. pastikan sentiasa kecil dan jgn terbalikan telur
- bila telur dah agak garing bhg bawah dan bhg atas dah kering, taburkan cheddar parut di atasnya
- kemudian telur di lipat dua dan diamkan sebentar
- setelah itu angkat dan sedap dihidang ketika panas
p/s: kalau nak omelette tu tebal, asingkan putih & kuning telur. Pukul putih telur hingga naik, berbuih semua, baru masukkan kuning telur & kacau perlahan-lahan sebelum dimasak.
No comments:
Post a Comment