
Bahan2:
4 biji telur
cheddar cheese - diparut
cendawan butang - hiris nipis
sedikit serbuk lada hitam
sedikit susu usu cair
Cara2nya:
- pecahkan telur. aduk dengan susu cair dan serbuk lada hitam. kacau rata (seperti membuat telur dadar)
- panaskan kuali dan lengserkan sedikit mentega
- kemudian goreng cendawan sebentar
- masukkan telur dan ratakan hingga sekeliling kuali. pastikan sentiasa kecil dan jgn terbalikan telur
- bila telur dah agak garing bhg bawah dan bhg atas dah kering, taburkan cheddar parut di atasnya
- kemudian telur di lipat dua dan diamkan sebentar
- setelah itu angkat dan sedap dihidang ketika panas
p/s: kalau nak omelette tu tebal, asingkan putih & kuning telur. Pukul putih telur hingga naik, berbuih semua, baru masukkan kuning telur & kacau perlahan-lahan sebelum dimasak.
No comments:
Post a Comment