السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

01 February 2012

Sambal Belacan

salam rabu.. hari ne Aima nak share sambal belacan yang biasa Aima buat kat rumah, simple mimple je. boleh juga dibuat untuk pencicah ulam, ikan bakar, ayam bakar dan apa2 bakar sekali pun, eheee... f sudi cuba lah..tentang anggaran tu korang pandai2 lah anggar macamana sebab Aima main hentam je, janji sedap ~,~
Bahan-bahan
cili padi
cili merah
sedikit gula
sedikit garam
1 sudu besar belacan
1 biji tomato
4 biji bawang merah
beberapa biji limau kasturi dan diambil airnya

Cara-cara
- bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing
- bakar bawang merah hingga perang
- kemudian tumbuk semua bahan-bahan di atas tapi hgn halus sangat
- sesuaikan rasa garam dan gula
- siap untuk dihidangkan.  buat cicah ulam dan ikan bakar pun sodap =)

1 comment:

  1. salam aima. saya pun selalu buat sambal belaca. tapi saya tengok resipi aima ni simple n mcm senang je nak buat. boleh lah buat untuk makanan malam nanti, tq 4 share

    ReplyDelete