Sejenis roti yis
manis yang di adun bersama badam, kismis dan kulit oren.
Serbuk Roti
Diperbuat daripada
roti yang diparut halus. Biasanya dijadikan
salutan untuk makanan lain terutamanya untuk salutan roti dan pastry.
Roti minyak zaitun
Itali agak mendatar dan berbentuk empat segi atau biasanya bulat. Teksturnya hampir seperti kek tekstur dan
mempunyai rasa herba-herba seperti rosmeri atau selasih. Dihias atasnya dengan buah-buah zaitun. Di dalamnya di isi dengan kepingan daging dan
keju.
Garam ialah
perkataan India yang bermaksud panas. Perasa
yang diperbuat daripada campuran rempah ratus musim sejuk ini dipanggang kering
dan dikisar. Terdapat pelbagai jenis
garam masala yang terdiri daripada 12 jenis rempah seperti lada hitam, kulit
kayu manis, bunga lawang, ketumbar, cili kering dan banyak lagi.
Roti bulat nipis
yang berasal dari India. Secara tradisional
dibuat menggunakan tepung gandum tulen. Ia
dimasak di atas kuali leper dengan suhu tinggi.
Dohnya diperbuat daripada adunan tepung, air dan garam.
Sejenis kerang-kerangan
yang mudah diperolehi dan murah. Rasanya
enak dan biasanya dijadikan hidangan makanan laut.
Jeli adalah
sejenis pencuci mulut diperbuat daripada gelatin atau jeruk buah seperti
jem. Jeruk buah dibuat dengan memasak
buah-buahan bersama gula.
Roti rangup tidak
beragi yang kering. Dibakar bagi
mengelak penapaian berlaku. Bahan-bahan
biasa termasuk tepung gandum dan air.
Ada yang
mengatakan ia berasal daripada sebuah Bandar di England pada abad ke 18. Ia merupakan sejenis roti yis buah-buahan,
anggur dan kismis yang diselaputi gula.
Sejenis pencuci
mulut yang diadun dari beberapa biji pisang yang disusun di dalam mangkuk
bujur. Di atasnya dilitupi dengan
aiskrim dan dicurahkan sirap manis, coklat cair dan sebagainya.
Merupakan cendawan liar yang boleh didapati di
sepanjang kepulauan British. Batangnya berwarna
kuning gading dan mempunyai topi berbentuk kon, ia tumbuh di kawasan kering dan
berpasir. Cendawan liar yang mempunyai
struktur berongga ini amat dihargai kerana keenakan rasanya
No comments:
Post a Comment