02 February 2012

Penawar Daripada Teh Hijau


 
  Teh merupakan salah satu minuman paling popular di dunia.  Meskipun diminum kosong atau ditambah perisa buah-buahan, hirisan lemon mahupun susu pekat berkrim, ia ternyata mempunyai pesona tersendiri.  Terdapat pelbagai jenis teh dengan pengeluar terbesar didunia ialan negeri China, India, Afrika dan Jepun.  Teh bukan sahaja di datangkan dalam bentuk serbuk kering tetapi kini telah dibuat dalam bentuk uncang.

Asal-Usul:
Teh hijau berasal daripada sejenis daun yang dinamakan Camellia senesis.  Ia berasal daripaa Negara China dan seterusnya merebak ke negara Asia yang lain seperti Jepun, Korea Selatan dan Asia Timur.  Terkini, teh hijau juga ditanam secara meluas di Negara barat.

Minuman teh hijau ini mula diperkenalkan pada zaman dinasti Song dan dibawa ke Jepun oleh Myoan Eisai, seorang sami.  Di Negara Jepun pula, teh hijau dipanggil teh ‘Ocha’ atau teh Jepun ‘Nihoncha’.
Terkini serbuk teh hijau bukan sahaja digunakan dalam minuman semata-mata.  Ia juga diproses untuk dijadikan serbuk bagi tujuan kulinari.  Terdapat pelbagai masakan yang boleh dimasakkan berasaskan serbuk teh hijau.  Antaranya pencuci mulut seperti aneka kek, pastry dan jeli.
TEH HIJAU/JASMINE
Daunnya berwarna hijau terang dan memiliki aroma yang lembut dan harum serta enak dihidangkan begitu sahaja tanpa perlu ditambah susu atau bahan perisa yang lain.

Cara menyimpan:
Simpan ditempat yang kering selama tempoh setahun sahaja.

Cara menyediakan:
Masukkan satu sudu serbuk teh hijau ke dalam teko dan bancuhkan air panas.  Biarkan selama satu hingga dua minit.  Kacau rata sebelum dituangkan ke dalam gelas.

Khasiat:
Tehe hijau mengandungi khasiat tersendiri.  Antaranya ia dikatakan dapat melindungi payudara daripada serangan kanser.  Menurut kajian penyelidik dari Amerika Syarikat, kerap meminum teh hijau adalah langka bijak bagi mencegah kanser.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan menerusi Journal of Cellular Biochemistry, edisi Julai 2001, kandungan polifenol yang sangat banyak terdapat dalam teh hijaulah yang berperanan penting menghalang kemaraan kanser.  Polifenol termasuk dalam kategori antioksidan yang sangat ampuh.  Ia akan meneutralkan radikal bebas yang menjadi punca kanser tersebut.  Menurut kajian itu lagi, daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol.  Selain berperanan memerangi kanser payudara, ia juga berkhasiat mengurangkan risiko penyakit kanser paru-paru, usus, hati dan pancreas.

Antara khasiat lain teh hijau ialah:
  • Mengawal tekakan darah tinggi dengan merencatkan tindakan Angiotensin II
  • Membantu mengawal paras gula darah
  • Menguatkan sistem imun
  • Menurunkan paras kolesterol
  • Menggalakan pembakaran lemak.  Kehilangan lemak yang dilihat pada peminum teh hijau lebih khusus kepada lemak di bahagian viscera iaitu lemak di dalam kaviti abdomen, usus dan organ dalaman yang lebih dikaitkan dengan peningkatan risiko sindorm metabolic dan diabetes jenis 2.  Tiga komponen utama perawatan yang penting ialah Catechins, Caffeine dan Theanine dengan cara merencat jus gastric dan pancreas untuk penghadaman.

~,~ Terima Kasih, Jemput Datang Lagi Ye ~,~

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved mama-aima.blogspot.com