Salam semua. Hari ne nak share resipi tart telur yang Aima ngan kakak buat minggu lepas. Dulu masa tinggal kat umah lama, masa kakak kecik ag Aima rajin buat tart telur ne tuk sedekahkan kat kawan-kawan sebelah rumah. F terlebih rajin Aima buat crust dia banyak-banyak n simpan dalam bekas kedap udara. F kakak nak makan baru Aima buat filling dia. Resipi tart telur tu Aima dapat dari Aunty yang memang pakar buat kuih tapi sayangnya resipi tu dah ilang dari simpanan. Maybe hilang masa kemas barang nak pindah rumah. Memang simple n yummy resipi tu, sayang kan, ermmm...
Tart telur ne memang feberet kakak dari kecik sampai lah dah jadi anak daro ne, kini semua adik-adik dia ikut jejak langkah kakak dia. Beli lah sebanyak mana pun tart telur ne gereti licin dorang makan. Pernah sekali tu Aima order 2 box yang isinya 25 biji/box dari FB onlieshop. 1 box tuk anak-anak n yang 1 lagi tuk family kat belakang rumah. Anak-anak yang seramai 4 orang (termasuk adik kecik) dah berbagi-bagi berapa bijik yang dapat tuk setiap orang. Akhirnya setelah puas bergaduh sebab tak nak ada yang terlebih n terkurang (tapi adik tetap dapat kurang, ermmm) Aima bahagikanlah setiap sorang dapat 6 biji. Cuma adik dapat 4 bijik n yang selebihnya Aima, Mr Hubby n Bibik dapat sebijik sorang je, alahaiii anak aku.
Sedap memang sedap tart telur 2, crust dia pun rapuh cuma anak-anak komplen crust dia terlalu tebal n filling lak sikit. Mr Hubby pun komplen sebab cuma dapat makan sebijik je, belum dapat rasa sedap ke tidak, eheheee...
So kesian ngan Mr Hubby, Aima pun buatlah tart telur ne Selasa 2 minggu lepas sebab masa 2 Aima amik MC (sakit gigi) n anak-anak pulak cuti sekolah so dapatlah kakak tolong apa yang patut. Daripada tidur baring baik buat sesuatu yang menguntungkan dan mengenyangkan (time sakit gigi pun masih fikir nak makan) ahahaaa... Resipi ne simple je, Aima dapat dari Mr Goggle gak n Aima buat separuh dari sukatan n banyak yang Aima ejas sendiri. Resipi ne dapat menghasilkan 40 bijik tart telur size L. yummyy..
Tart Telur Simple
Crust:
1 1/2 cawan majerin
4 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit esen vanila
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
Caranya:
Campurkan semua bahan tadi dan uli hingga menjadi doh. Rehatkan sebentar.
Kemudian ambil sedikit adunan tadi dan bentukkan & tekan hingga rata pada acuan.
Cucukkan dengan garfu supaya tidak kembung apabila di bakar.
Bakar selama 10min atau hingga sedikit kekuningan pada suhu 180.
Filling:
1 1/2 gelas air panas
2 sudu besar gula
2 biji telur
1/2 gelas susu cair
1 sudu besar susu manis
sedikit esen vanila
sedikit pewarna kuning
Caranya:
Campurkan air panas dengan gula dan gaul hingga gulanya ciar, sejukkan.
Setelah sejuk campurkan dengan semua bahan yang lain dan gaul rata.
Masukkan filling ke dalam tart tadi dan bakar lagi dalam masa 10-15 minit.
(Aima tunggu hingga fillingnya mengelegak macam lahar gunung berapi baru di keluarkan dari oven ^_^)
Selamat Mencuba.....
masih panas, baru keluar dari oven |
No comments:
Post a Comment