السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

07 April 2010

Kek Mentega Kakak


Bahan2:
2½ cawan tepung gandum } di ayak bersama
2 sudu teh serbuk penaik }
1½ cawan gula halus
1½ cawan mentega
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
8 biji telur

Cara2nya:
- pukul gula dan mentega hingga kembang
- masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata
- kemudian masukkan esen vanilla dan susu pekat
- campurkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga rata
- sapu tin pembakar dengan sedikit mentega
- masukkan adunan kedalam tin dan bakar pada suhu 180c selama 45 minit

resipi kek yg simple..tak bnyak bahan n cepat dimasak, enak di makan.. :) yg ini kek feberet kakak, satu2nya anak dara Aima..kek ne juga blh dibuatkan base tuk kek besday..tinggal hias tuk deco ikut kreatif masing2..f Aima yg keras tangan ne tak tau la menjadi ke tak, ahaa..

Kuih Sapit

salam..tentu smua org tahu kuih sapit (semperti) kn..f zaman nenek moyang dulu kuih sapit ne cuma ada satu rasa je..tp skng ada mcm2 rasa..ada rasa keladi, rasa pandan, rasa coklet pun ada..tp lidah melayu tetap gak suka yg rasa ori cam nenek buat dulu..nenek Aima dulu org kg ayer, allahyarhamah nenek memang pandai buat kuih tradisi..masak2 pun sedap sama cam masakan my mom kt umah..sedap hingga menjilat tapak tangan =) resipi ne Aima mintak dari anty yg pakar buat kuih muih ne..katanya resipi ne anty dpt dr nenek..kira resipi turun temurun lah..tp org dulu2 tak pakai gram kan??main campak n agak je..so anty ubah lah ikut peredaran masa..tp hasilnya tetap sama..

Bahan2:
600gm tepung gandum } diayak bersama
300gm tepung ubi }
320gm gula pasir
1 biji telur
1½ biji kelapa – ambil santannya
Sedikit garam

Cara2nya:
- pukul telur dan gula hingga sedikit kembang menggunakan mixer
- masukkan tepung gandum dan tepung ubi yang di ayak tadi sedikit demi sedikit
- pukul hingga sebati.
- kemudian masukkan santan dan garam. Adun hingga rata
- panaskan acuan kuih sapit ke dalam minyak panas.
- tuangkan adunan pada acuan dan terus celupkan kedalam minyak panas dan biarkan hingga adunan kering kekuningan
- setelah masak keluarkan dari acuan kuih dan gulung serta merta.
- simpan dalam bekas dan tutup rapat2
- makin lama disimpan makin sedap rasanya

Khasiat Garam Kasar

- Garam makan atau garam boleh didapati dalam bentuk halus ataupun kasar. Ia merupakan satu mineral dan satu-satunya boleh dimakan oleh manusia
- Secara semula jadi, garam merangkumi bukan hanya natrium klorida, tetapi juga galian seni penting yang lain
- Garam diperlukan oleh semua hidupan untuk meneruskan hidup kerana garam membantu mengawal kandungan air (limbangan cecair) di dalam badan

- Walaupun ia diperlukan di dalam bada, namun berhati-hati agar tidak keterlaluan mengambil garam. Pengambilan garam berlebihan boleh memudaratkan kesihatan termasuk tekanan darah tinggi dan sebagainya.
- Garam juga digunakan sebagai penyedap makanan dan bahan pengawet