السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

06 April 2010

Biskut Buah Kana

salam olz..spt yg Aima jnjikan semalam hari ne Aima update resipi biskut buah kana yg smlm buat tu ey..resipi simple je n bahan2 pun senang nak dapat..biskut ne memang banyak kenangan manis buat diri Aima..kenangan zaman anak dara, ahaxx.. smlm pun masa buat biskut ne anak2 dah tak sabar nak tunggu masak..baru pun masak 1 loyang n belum sempat sapu ngan jem anak2 dh mkn n bawak smua yg ada tuk mkn ngan kazen dorng..kebetulan plak adik2 Aima ada kat umah family n dpt merasa sorg cikit..mr hubby pun ckp sedap walaupun biskut olpesen, ihikk...

Biskut Buah Kana
Bahan2:
150 gm gula halus
175 gm mentega
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu teh baking powder
esen vanilla
jem (ikut suka)

Cara2nya:
-pukul mentega dan gula hingga kembang
-masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang
-masukkan esen vanila dan tepung sedikit demi sedikit
-uli perlahan hingga menjadi doh
-tekankan doh ke dalam acuan buah kana n ketukkan hingga tanggal dari acuan
-susun dalam loyang dan bakar pada 180C selama 20-25 mnit
-biarkah suam sedikit baru disapu dgn jem dan tangkupkan

05 April 2010

Cara Membuat Telur Masin Sendiri

Bahan2:
6 biji telur itik - dibersihkan
500gm garam kasar
air secukupnya

cara2nya:
- tuang air kedalam periuk
- masukkan kesemua garam kasar
- masak air bercampur garam tadi di atas sehingga semuanya larut
- tutup api dan biarkan air garam tadi sejuk
- kemudian tuang air garam tadi di dalam balang
- masukkan telur itik ke dalam balang satu persatu.
- tutup dengan kemas dan biarkan selama lebih kurang 1 bulan
- jika hendak makan, bersihkan terlebih dahulu barulah di rebus...selamat mencuba

Kek Coklat

Bahan2:
185gm mentega
250gm gula kastor
6gm serbuk koko
250ml susu cair
3 biji telur
240gm tepung }
1 sudu teh serbuk penaik } ayak bersama
1 sudu teh soda bikarbonat }

Cara-caranya:-
- pukul gula dan mentega hingga lembut dan gebu
- masukkan telur sebiji demi sebiji. Adun hingga rata
- masukkan separuh susu cair ke dalam adunan dan gaul rata
- sementara itu bancuh serbuk koko dengan lebih susu cair tadi dan pastikan adunan koko larut dan tidak bergentel
- masukkan tepung dan adunan koko secara berselang seli
- gaulkan hingga sebati
- masukkan kedalam tin pembakar dan bakar pada suhu 180c selama 45 minit
- sejukkan sebelum dihias dengan krim coklat (jika suka)