السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

06 May 2010

Samosa

salam..korg pandai mkn samosa? bentuk samosa lbh kurang cam popia cuma bentuk 4 segi..samosa ne femes time puasa..sbnarnya susah gak nak dptkan samosa ne kn??biasa ada dijual kat resto mamak bulan puasa..hari2 biasa mmng susah nak jumpa..Aima n mr hubby cukup suka ngan samosa ne..anak2 tak suka cos rasa dia pedas2 cikit..kdng bila time 'tsliur' Aima ajak lah mr hubby p resto kat serusop area. tmpt biasa Aima beli time puasa..puas kuar masuk resto tnya ada samosa tak?? satu resto pun tak jual, mamak tu kata bulan puasa saja dorng jual, hari2 biasa mmng takde..alahaii!!! time nak mkn ne lah tak jmpa2..so last2 Aima tnya kat kwn bngsa India caner nak buat samosa ne..aduhaiii!!! senang rupanya..sama je cam buat popia cuma yg berbeza adalah lada hitam n cara mmbungkus je, ahaaa...so jgn lupa try resipi samosa ori dr India ne ey..

Bahan2:
1/2 kilo daging/ayam cincang
1/2 kilo ubi kentang - potong dadu
bawang besar - potong dadu
bawang putih - tumbuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar rempah kurma
daun sup
daun bawang
1 sudu teh lada hitam
garam
serbuk perasa

Cara2nya:
-tumis bawang putih, bawang besar dan lada hitam hingga naik bau
-kemudian masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis dan jintan putih yang telah dicampur dengan sedikit air. masak hingga pecah minyak
-masukkan daging cincang dan goreng hingga masak
-kemudian campurkan kentang dan masak hingga kentang empuk
-bubuh sedikit air untuk mengempukkan kentang
-setelah agak kering, perasakan dengan garam dan serbuk perasa
-lastly masukkan daun sup dan daun bawang
-sejukkan terlebih dahulu baru dibungkus dengan kulit popia
-lipat segitiga atau ikut kepandaian masing2..
-goreng menggunakan minyak yang panas

04 May 2010

salam smua..hari ne adalah hari yg plng sibuk dlm diari keje =) dr pagi pai ptg Aima brtungkus lumus wat keje tuk submit besok..walaupun dah bbrapa minggu prepare tp masih gak lum siap2..nsb baiklah tepat jam 4 ptg td smua beres, syukur Alhamdulillah..tu lah semangat namanya, ihikkk... dek kerana ksibukkan itu juga mmbuatkan perut tak smpat di isi dr pagi..n baru lah hari ne sejak pagi beshfen Aima tu tak kacau n ajak makan..mmng dr pagi ag buzy mnjang pai nak borak pun tkde masa..pagi2 tu ada gak dia mundar mandir dpn meja n jenguk2 sblk partition p tngok Aima buzy cm semut angkat makanan tak jadilah dia nak kacau, ahaaa..cuma dia tnya. ‘busy kah??’mmng buzy lah cik kak =) pas lunch pun beshfen tu asyik jenguk2 je tp myb mls nak kacau cos dia pun tau tabiat Aima yg f tgh buzy tak suka kna ganggu (smua org pun sama kan??) cian gak tngok dia tp keje yg lum siap mmksa Aima berbuat dmikian, cewahhh!!! tepat jam 4 barulah dpt tarik nafas lega..yahooo!!!smua dah beres..Aima pun masuklah bilik beshfen ne n ajak minum milo..dngr je Aima sbut minum terus beshfen ne ceria, td bukan main monyok lagi..ahaaa..bila je tau kiter dh free, tnpa tnggu masa dia pun ajak mkn nasi ngan sambal sotong kat gerai mkn sblh ofis…laaa ingatkan hari ne nak cuti dr mkn kat gerai sblah, makan jgak akhirnya…ermmmm…

03 May 2010

salam ahad..hari ne mood mmng tgh moody..nak wat keje ofis yg bawak blk umah pun malas..mmang tkde mood lngsung hari ne..nak bwk anak2 jln pn mls, cuma td pg je temankan adik beli sayur n cikit brng..nak masak pun malas so tapau ‘Ayamku’ n kolo mee tuk sndiri, adik n anak2..anak2 pun tau mama dorng moody, smua buat hal sndiri, alhamdulillah..
kbetulan plak adik yg ke 6 bseday hari ne..so adik bngsu kirimkanlah ucapan kat Rangkaian Harmoni..tp syg adik yg besday tu tak smpat dngr..bkn rezeki kau gaknya dik..tnggu la taun dpn g ey..

tuk makan mlm baru la Aima masak..cian nnti mr hubby blk keje nak mkn..Aima masak udang masak merah, sayur lamiding, tengiri goreng..walaupun hati msh sdih tp tugas ttp tugas kan..tnggungjwb sbagai isteri n ibu ttp kena jlnkan..
Udang Masak Merah
Bahan2:
1/2 kilo udang segar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 biji tomato
1 batang serai - dititik
1 biji buah keras
sedikit halia
sos tomato
sos cili
garam
gula

Cara2nya:
-tumbuk bawang merah, putih, halia dan buah keras
-tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi
-masukkan sos cili dan sos tomato dan tumis hingga pecah minyak
-kemudia masukkan udang, tomato biji dan bawang besar
-perasakan dengan garam dan gula