السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

15 April 2010

Penawar Demam Panas

Berubat dengan ayat Al-Quran
Ambil segelas air, kemudian dibacakan ayat berikut:-
1. Bismillahirahmanirrahim - 118 kali
2. Surah Al-Ikhlas (Qulhuallah) - 41 kali
3. Surah Alfatihah - 41 kali
Doa kan agar pesakit sembuh. Air tersebut diberi minum kepada pesakit.InsyaAllah, cepat sembuh..

Kepak Panggang Bawang Putih

Hari ne masak kepak ayam panggang dengan bawang putih untuk lunch..anak2 cakap dh lama mama dorng ne tak masak resepi tu..bukanlah tak nak masak tapi leceh nak tunggu sayap ayam tu masak..ag pun lunch break cuma 1 jam je, ambil anak2 blk sklh pun makan masa gak..pas tu kne masuk ofis blk, ermmm..so tuk tak menghampakan permintaan anak2, Aima pun marinate kepak ayam awal pagi b4 keje, biar bahan dia meresap..dh siap Aima masukkan dlm peti sejuk n dah set time kat my ‘bibik’ tuk panggang ayam tu kai oven..seb baik ada P.A ne kan, senang ckt keje, eheee…..


Bahan2:

1 kg sayap ayam

8 ulas bawang putih

2 inci halia

madu

kicap cair

kicap manis

minyak bijan

garam

sedikit serbuk perasa


Cara2nya:

-gaul kesemua bahan dan perap selama lebih kurang 2-3 jam

-panggang dalam oven hingga masak sambil disapu2kan dengan lebihan perapan tadi menggunakan serai yang di titik

-setelah masak hidangkan dengan sos (kicap yang telah dicampur dengan cili padi dan sedikit air perahan limau kasturi) perrhhhh…sedap makan ngan nasi panas2..org kata kucing mengeow pun tak peduli, heee…

p/s: nanti Aima upload pict dia ey...

14 April 2010

Khasiat Tauhu

Sudah ramai yang mengetahui bahawa tauhu adalah antara makanan berkhasiat tinggi dan elok dijadikan menu di dalam sajian harian. Antara kandungan khasiatnya ialah mengandungi zat minyak Omega 3 bagi membantu menurunkan kadar kolesterol dan protein yang kaya dengan asid amino penting. Di samping itu, tauhu juga mengandungi vitamin A, B dan E serta kalsium, zat besi, fosforus, kalium dan sodium. Bukan saja banyak khasiat, tauhu juga adalah makanan yang paling senang untuk disediakan dan boleh dimasak dalam pelbagai cara seperti menggoreng, rebus, kukus dan sebagainya..