السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

19 April 2010

Ayam Percik

Sebenarnya resipi ayam percik ne Aima dapat dari kawan berbangsa cina yang berasal dari Sarawak..walaupun kwn Aima ne cina tapi selera dia sama cam kita. katanya dari kecik dia skeluarga tinggal di perkampungan melayu n dh terbiasa ngn mskan melayu..lidah belacan gak lah dia ne..p resepi ne Aima modified ckt lah spaya ngam dgn selera tempatan..

Bahan2:
1 kg ayam- di belah empat bahagian
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
2 sudu makan lada kisar
1 sudu teh serbuk kayu manis
4 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut - dihiris
garam
gula

Cara2nya:
-kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai hingga hancur
-gaulkan ayam bersama bahan kisar, cili kisar, serbuk kayu manis, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Perap selama 5 jam atau semalaman dalam peti sejuk
-kemudian masukkan ayam tadi bersama santan pekat dan cair kedalam periuk
-masak dengan api perlahan hingga kuah pekat dan sedikit kering. Kacau selalu bagi mengelakkan santan hangus
-setelah itu bakar atau panggan ayam hingga garing
-semasa proses pembakaran sapu lebihan kuah masakkan tadi ke atas ayam menggunakan serai
-sedap dimakan bersama nasi atau kuah kacang

p/s: ayam percik ne tahan lama jika disimpan dalam freezer..cuma panaskan dlm micro jika nak makan..try lah..

Wantan Goreng

salam ptg ahad..hari ne ramai2 adik bradik Aima kumpul kat umah bkng (rumah family Aima)..biasalah weekend kn..so pagi2 tadi Aima dh prepare inti wantan..resipi ne Aima dpt masa kwn 1 ofis tapau dim sum n wantan goreng..n Aima rasa2 cam senang je wat inti wantan ne..so Aima cuba2 lah buat n cedok ckt petua n resipi dr bestfrnd..tolak tmbah ngn bbrapa bahan lah..ingat2 nak bagi mr hubby surprise...seb bek lah percubaan prtama ne mnjadi..mr hubby kata not bad, pas ne tak yah lah mkn kat resto. heeee...adik2 Aima pun ckp sdap, alhamdulillah...

Wantan Goreng
Bahan2:
kulit wantan secukupnya
2 keping dada ayam – di cincang
300gm udang segar – di dadu
1 biji lobak merah – diparut
1 labu bawang besar – di dadu
1 biji telur
1 biji cili merah - di mayang
sedikit minyak bijan
garam
lada sulah

Cara2nya:
-campurkan semua bahan kecuali kuit wantan dan aduk rata
-perasakan dengan minyak bijan, garam dan lada sulah
-simpan dalam peti sejuk selama 30 minit (Aima simpan dari pagi pai ptg)
-bubuh sesudu inti ke dalam kulit wantan dan lipat mejadi segitiga
-goreng (deep fry) hingga kekuningan
-gunakan api yang kecil supaya intinya masak di dalam
-sedap dimakan dengan sos cili

p/s: boleh juga dikukus

18 April 2010

Sambal Cili Merah

salam..hope semua shat lah ye..Aima pun bertambah2 lah shat, ahaaa...hari ne Aima upload resipi sambal cili merah yg Aima cuba2 try test tuk ubah selera..pnah makan sambal ne masa mkn kat satu resto so Aima try la ikut citarasa sendiri..tntang sukatan Aima main campak2 je..

Bahan2:
5 biji cili merah
8 biji cili padi
1 biji tomato
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan
garam
gula

Cara2nya:
-tumbuk semua bahan2 hingga separuh lumat
-kemudian tumis hingga masak

p/s: makan bersama ayam goreng atau untuk cicah telur dadar pun sodap, eheee...