السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

07 May 2010

Glosari Kulinari

 
Rempah lima
Sejenis campuran rempah yang popular sejak dulu lagi. Ia mengandungi bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, biji benih, jintan hitam dan biji lada Szechuan

Rumpai laut
Rasanya tawar, berbentuk rumpai laut kering berwarna hitam

 
Sos Hoisin
Sejebis sos Cina pekat, manis, pedas dan warna merah manggis. Kerap digunakan sebagai sos barbeku. Ia diperbuat daripada biji soya, bawang putih, cili merah dan pelbagai rempah lain

Molasses
Sirap hitam tebal iaitu satu keluaran sampingan penapisan gula. Rasanya sedikit pahit. Kurang manis daripada madu tetapi lebih berkhasiat daripada gula

Daun kemangi
Daun basil 

 
Halwa
Manisan yang diperbuat daripada buah-buahan ataupun tepung 

Sos peri-peri
Sos cili yang mempunyai rasa yang sangat pedas, sering digunakan di dalam masakan Brazil, Afrika dan portugis.




Lemak sayuran
Seakan mentega tetapi berwarna putih. Sering digunakan di dalam resipi roti bertujuan untuk melembutkan tekstur roti


 
Asam gelugur
Asam keping 


BaksoSup bebola daging 

 Cendawan Cina

Cendawan yang berwarna putih atau hitam yang dijual kering. Sebelum memasaknya perlu direndam terlebih dahulu 

Laktosa
Sejenis gula yang dihasilkan daripada susu, turut dikenali sebagai ‘gula susu’. Rasanya sedikit manis dan merupakan gula semulajadi yang digunakan dalam formula bayi dan gula-gula 

Nashi
Juga dipanggil buah pir Asia. Buah ini mempunyai rasa, bentuk dan kerangupan gabungan

06 May 2010

Samosa

salam..korg pandai mkn samosa? bentuk samosa lbh kurang cam popia cuma bentuk 4 segi..samosa ne femes time puasa..sbnarnya susah gak nak dptkan samosa ne kn??biasa ada dijual kat resto mamak bulan puasa..hari2 biasa mmng susah nak jumpa..Aima n mr hubby cukup suka ngan samosa ne..anak2 tak suka cos rasa dia pedas2 cikit..kdng bila time 'tsliur' Aima ajak lah mr hubby p resto kat serusop area. tmpt biasa Aima beli time puasa..puas kuar masuk resto tnya ada samosa tak?? satu resto pun tak jual, mamak tu kata bulan puasa saja dorng jual, hari2 biasa mmng takde..alahaii!!! time nak mkn ne lah tak jmpa2..so last2 Aima tnya kat kwn bngsa India caner nak buat samosa ne..aduhaiii!!! senang rupanya..sama je cam buat popia cuma yg berbeza adalah lada hitam n cara mmbungkus je, ahaaa...so jgn lupa try resipi samosa ori dr India ne ey..

Bahan2:
1/2 kilo daging/ayam cincang
1/2 kilo ubi kentang - potong dadu
bawang besar - potong dadu
bawang putih - tumbuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar rempah kurma
daun sup
daun bawang
1 sudu teh lada hitam
garam
serbuk perasa

Cara2nya:
-tumis bawang putih, bawang besar dan lada hitam hingga naik bau
-kemudian masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis dan jintan putih yang telah dicampur dengan sedikit air. masak hingga pecah minyak
-masukkan daging cincang dan goreng hingga masak
-kemudian campurkan kentang dan masak hingga kentang empuk
-bubuh sedikit air untuk mengempukkan kentang
-setelah agak kering, perasakan dengan garam dan serbuk perasa
-lastly masukkan daun sup dan daun bawang
-sejukkan terlebih dahulu baru dibungkus dengan kulit popia
-lipat segitiga atau ikut kepandaian masing2..
-goreng menggunakan minyak yang panas

04 May 2010

salam smua..hari ne adalah hari yg plng sibuk dlm diari keje =) dr pagi pai ptg Aima brtungkus lumus wat keje tuk submit besok..walaupun dah bbrapa minggu prepare tp masih gak lum siap2..nsb baiklah tepat jam 4 ptg td smua beres, syukur Alhamdulillah..tu lah semangat namanya, ihikkk... dek kerana ksibukkan itu juga mmbuatkan perut tak smpat di isi dr pagi..n baru lah hari ne sejak pagi beshfen Aima tu tak kacau n ajak makan..mmng dr pagi ag buzy mnjang pai nak borak pun tkde masa..pagi2 tu ada gak dia mundar mandir dpn meja n jenguk2 sblk partition p tngok Aima buzy cm semut angkat makanan tak jadilah dia nak kacau, ahaaa..cuma dia tnya. ‘busy kah??’mmng buzy lah cik kak =) pas lunch pun beshfen tu asyik jenguk2 je tp myb mls nak kacau cos dia pun tau tabiat Aima yg f tgh buzy tak suka kna ganggu (smua org pun sama kan??) cian gak tngok dia tp keje yg lum siap mmksa Aima berbuat dmikian, cewahhh!!! tepat jam 4 barulah dpt tarik nafas lega..yahooo!!!smua dah beres..Aima pun masuklah bilik beshfen ne n ajak minum milo..dngr je Aima sbut minum terus beshfen ne ceria, td bukan main monyok lagi..ahaaa..bila je tau kiter dh free, tnpa tnggu masa dia pun ajak mkn nasi ngan sambal sotong kat gerai mkn sblh ofis…laaa ingatkan hari ne nak cuti dr mkn kat gerai sblah, makan jgak akhirnya…ermmmm…