السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

02 February 2012

Semua Tentang Kalsium


-Segelas susu memberikan anak anda 250mg hingga 500mg kalsium untuk tubuh.
-Berikan dua gelas sehari untuk kalsium yang mencukupi.
-Kalsium yang terdapat dalam susu lebih mudah diserap ke dalam tubuh berbanding makanan daripada susu lain.
-Kalsium membantu proses pembekuan darah, penghantaran tindak balas saraf, membekalkan tenaga untuk jantung dan sebagainya.
-Membina asas tulang yang kuat serta perkembangan gigi dan kuku

Glosari


Babka
Sejenis roti yis manis yang di adun bersama badam, kismis dan kulit oren.
Serbuk Roti
Diperbuat daripada roti yang diparut halus.  Biasanya dijadikan salutan untuk makanan lain terutamanya untuk salutan roti dan pastry.

Focaccia
Roti minyak zaitun Itali agak mendatar dan berbentuk empat segi atau biasanya bulat.  Teksturnya hampir seperti kek tekstur dan mempunyai rasa herba-herba seperti rosmeri atau selasih.  Dihias atasnya dengan buah-buah zaitun.  Di dalamnya di isi dengan kepingan daging dan keju.

Garam Masala
Garam ialah perkataan India yang bermaksud panas.  Perasa yang diperbuat daripada campuran rempah ratus musim sejuk ini dipanggang kering dan dikisar.  Terdapat pelbagai jenis garam masala yang terdiri daripada 12 jenis rempah seperti lada hitam, kulit kayu manis, bunga lawang, ketumbar, cili kering dan banyak lagi.

Capati
Roti bulat nipis yang berasal dari India.  Secara tradisional dibuat menggunakan tepung gandum tulen.  Ia dimasak di atas kuali leper dengan suhu tinggi.  Dohnya diperbuat daripada adunan tepung, air dan garam.

Kupang
Sejenis kerang-kerangan yang mudah diperolehi dan murah.  Rasanya enak dan biasanya dijadikan hidangan makanan laut.

Jeli
Jeli adalah sejenis pencuci mulut diperbuat daripada gelatin atau jeruk buah seperti jem.  Jeruk buah dibuat dengan memasak buah-buahan bersama gula.

Matzo
Roti rangup tidak beragi yang kering.  Dibakar bagi mengelak penapaian berlaku.  Bahan-bahan biasa termasuk tepung gandum dan air.

‘Bath Bun’
Ada yang mengatakan ia berasal daripada sebuah Bandar di England pada abad ke 18.  Ia merupakan sejenis roti yis buah-buahan, anggur dan kismis yang diselaputi gula.

Banana Split
Sejenis pencuci mulut yang diadun dari beberapa biji pisang yang disusun di dalam mangkuk bujur.  Di atasnya dilitupi dengan aiskrim dan dicurahkan sirap manis, coklat cair dan sebagainya.

Morel
Merupakan cendawan liar yang boleh didapati di sepanjang kepulauan British.  Batangnya berwarna kuning gading dan mempunyai topi berbentuk kon, ia tumbuh di kawasan kering dan berpasir.  Cendawan liar yang mempunyai struktur berongga ini amat dihargai kerana keenakan rasanya

01 February 2012

Sambal Belacan

salam rabu.. hari ne Aima nak share sambal belacan yang biasa Aima buat kat rumah, simple mimple je. boleh juga dibuat untuk pencicah ulam, ikan bakar, ayam bakar dan apa2 bakar sekali pun, eheee... f sudi cuba lah..tentang anggaran tu korang pandai2 lah anggar macamana sebab Aima main hentam je, janji sedap ~,~
Bahan-bahan
cili padi
cili merah
sedikit gula
sedikit garam
1 sudu besar belacan
1 biji tomato
4 biji bawang merah
beberapa biji limau kasturi dan diambil airnya

Cara-cara
- bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing
- bakar bawang merah hingga perang
- kemudian tumbuk semua bahan-bahan di atas tapi hgn halus sangat
- sesuaikan rasa garam dan gula
- siap untuk dihidangkan.  buat cicah ulam dan ikan bakar pun sodap =)